Читај ми!

Oстрво Утоја четири године после Брејвиковог масакра

На стотине младих политичких активиста окупило се у летњем кампу на острву Утоја, по први пут, пошто је пре четири године, десничарски екстремиста на њему убио 69 људи.

Један од преживелих Свер Аутхаус каже да је прошао кроз много тога, од када је изгубио блиске пријатеље у стравичном нападу 22. јула 2011. године, али да је право време да се тамо врати са пријатељима, преноси Танјуг.

Смртоносно дивљање самозваног милитантног националисте Андерса Беринга Брејвика трауматизовало је малу скандинавску нацију, у којој су једна од четри особе, биле у породичним или пријатељским везама са жртвама, преноси АП.

Више од 1.000 младих уписало се за викенд семинар политичких и друштвених активности, у организацији подмлатка левичарсле Лабуристичке партије, која је власник острва.

На првом саслушању након хапшења, Брејвик је признао да је убио 77 цивила, називајући своје дело "гнусним, али неопходним", рекавши да оно што је учинио није кривично дело и да он због тога не сноси кривичну одговорност.

Брејвик за себе тврди да је члан међународне антиисламске мреже, која има две ћелије у Норвешкој.

Полиција је доводила у питање веродостојност Брејвикових навода.

Осуђен је на 21. годину затвора, а прошле године је изјавио да ће одустати од насиља и да је спреман да се извини, ако му власти дозволе формирање фашистичке странке.

Брејвик је рођен 13. фебруара 1979. године, у Ослу. Отац му је био економиста, а мајка медицинска сестра. Отац је радио као дипломата при амбасади Норвешке у Лондону, а касније и у Паризу.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 27. септембар 2024.
32° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи