Читај ми!

"Легионарска грозница" однела 10 живота у Њујорку

Преминуле још две особе инфициране легионелозом у Њујорку, чиме је број жртава "легионарске болести" порастао на 10. Откривено приближно 100 случајева обољења од тешке атипичне упале плућа, каже градоначелник Бил де Блазио.

Главни извор инфекције налази се у области јужног Бронкса на северу града, а извор су, како је саопштено, пет расхладних кула које су градске здравствене власти сада очистиле, преноси Танјуг.

Здравствени званичници наглашавају да зараза, која се третира антибиотицима, није преносива, али многи Њујорчани због предострожности одустају од употребе воде са чесме и пију флаширану воду.

Према званичним подацима Центра за контролу и превенцију инфекција, ове године регистровано је приближно 2.400 случајева "легионарске грознице" широм САД, наводи Скај њуз.

Легионелоза или "легионарска болест" представља тешко инфективно обољење плућа, а симптоми су јој изражена грозница, интоксикација, обољење плућа, централног нервног система и органа за варење.

Такође, може се појавити умор, губитак апетита, конфузија, дијареја и главобоља.
Од тренутка инхалирања бактерије "легионеле", може да прође 10 дана до појаве симптома, а смртни исход уочен је у 20 одсто случајева, углавном због тешкоћа у дијагностификовању.

Болест је названа након избијања епидемије током конвенције америчких ратних ветерана из "Америчке легије" у Филаделфији 1976. године.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 27. септембар 2024.
30° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи