Читај ми!

Пјонгјанг уводи сопствену временску зону

Северна Кореја најавила да ће наредне недеље успоставити своју временску зону тако што ће актуелно време вратити за 30 минута.

Локално време у Северној и Јужној Кореји и Јапану је исто - девет сати испред гриничког, а то је успоставио Јапан за време док је владао Корејом од 1910. до 1945. године, преноси Танјуг.

Успостављање "Пјонгјанг времена" значи искорењивање заоставштине јапанског колонијалног периода, објавила је Централна корејска новинска агенција. Она најављује да ће нова временска зона стартовати 15. августа, на 70. годишњицу ослобођења Кореје од јапанске владавине и завршетка Другог светског рата.

"Зли јапански империјалисти починили су неопростиве злочине, са циљем брисања корејске нације, међу којима је и укидање стандардног корејског времена и затирање земље која има културну традицију дугу 5.000 година", наводи КЦНА.

Професор севернокорејских студија на Универзитету у Сеулу Јанг Мо-јин рекао је за АП да потез Севера вероватно има за циљ да се антијапанским националистичким осећањима ојача вођство младог вође Ким Џон Уна.

Јужна Кореја тврди да користи исту временску зону као Јапан, јер је практичније и у складу са међународном праксом.

Јужнокорејско Министарство за уједињење оценило је да би тај потез Севера могао довести до мањег поремећаја у заједничком управљању индустријским парком у севернокорејском пограничном граду Кесонг и другим прекограничним пословима две Кореје.

Оно је такође додало да би нова временска зона могла да омета напоре да се смањи повећавање разлика између две Кореје.

Број коментара 1

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 27. септембар 2024.
31° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи