Читај ми!

УН: Расте број цивилних жртва у Авганистану

Све је више жртава међу женама и децом у рату између владиних снага, талибана и других побуњеника у Авганистану, саопштиле су Уједињене нације.

Како се наводи у извештају те организације, у првој половини године укупан број жртава порастао је за један одсто у односу на првих шест месеци прошле године, али је број жена које су повређене или убијене већи за 23 одсто, а деце за 13 одсто, јавља АП, преноси Танјуг.

Из мировне мисије УН у Авганистану поручују да су побуњеничке снаге одговорне за 70 одсто жртава, додајући да УН не могу да потврде да ли су талибани користили цивиле као живи штит.

Велики број жртава је, како наводе УН, настрадао од ватре владиних снага у стамбеним насељима.

У извештају се наводи и да је у првој половини године у Авганистану рањено или погинуло више од 4.900 цивила, а 90 одсто њих је страдало током борби или од импровизованих експлозивних направа, у самоубилачким нападима.

Сукоби у Авганистану трају скоро 14 година, а безбедносне снаге те земље ратују самостално против талибана од када су се САД и међународне снаге повукле прошле године.

Талибани су отада појачали нападе и почели да се шире са југа и истока ка северу земље, удруживши снаге са другим побуњеничким групама.

Авганистански званичници наводе да су остале побуњеничке групе, међу којима су и џихадисти Исламске државе, придружили борбама против владиних снага.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

субота, 28. септембар 2024.
22° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи