Читај ми!

Први пут јеврејски екстремиста притворен без оптужнице

Израелске власти су по први пут донеле одлуку о притварању једног јеврејског екстремисте на шест месеци, без подизања оптужнице или суђења. Таква одлука подстакнута је жестоком јавном осудом прошлонедељног подметања пожара у којем је смртно страдала једна палестинска беба.

Израелски министар Моше Јалон је потписао одлуку о "административном притвору" за Мордечаја Мајера, јеврејског насељеника ухапшеног због "учешћа у недавним насилним делима и терористичким нападима", саопштио је израелско Министарство одбране, а пренео АФП.

Меру "административног притвора" израелске власти су до сада примењивале готово искључиво над Палестинцима, држећи их у затвору без суђења месецима или чак годинама, објашњавајући да се тако спречавају напади милитаната. То је први пут да је та мера одређена за једног Јевреја, наводи Танјуг.

Израелско Министарство одбране није објавило више детаља о томе за шта се сумњичи ухапшени Мајер, за којег локални медији наводе да има 18 година.

Полиција сумњичи Мајера за повезаност са нападима на једну цркву на северу Израела и другу у Јерусалиму, као и за нападе на палестинску имовину, тврде израелски медији, додајући да је њему претходно забрањен приступ Западној обали и Јерусалиму.

Власти су јуче, поред Мајера, због подметања пожара ухапсиле и једног јеврејског екстремисту, док је лидеру једне радикалне верске групе продужен притвор.

Ниједан од тројице ухапшених није осумњичен за директно учешће у паљевини куће палестинске породице на окупираној Западној обали прошлог петка, у којој је погинуо 18-месечни дечак, што је подстакло међународну јавност да оштро осуди неспособност Израела да се избори са насиљем који спроводе радикални јеврејски насељеници.

Најновије мере израелских власти, међутим, указују да су они почели да се хватају укоштац са екстремистичким јеврејским групама, оцењује АФП.

Премијер Израела Бењамин Нетанјаху је недавно најавио примену "нулте толеранције" према јеврејском тероризму, а власти су, да би угасиле тај тренд насиља, увеле низ нових мера, укључујући примену административног притвора.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

субота, 28. септембар 2024.
22° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи