Читај ми!

ЕУ нуди помоћ Француској и Британији због мигрантске кризе

Европска комисија понудила је помоћ Француској и Великој Британији у решавању кризе миграната који опседају Евротунел, покушавајући да илегално уђу у Велику Британију.

Европска комисија је саопштила да ће послати први део финансијске помоћи Француској, 20 милиона евра, и то само дан после новог покушаја 600 миграната да уђу у тунел, јавио је АФП позивајући се на полицијски извор, преноси Танјуг.

Велика Британија је, подсећа француска агенција, већ примила 27 милиона евра помоћи.

Током протеклог месеца мигранти у Калеу покушавали су да искористе штајк лучких радника како би стигли до Велике Британије.

Многи желе да уђу у Велику Британију јер говоре енглески, имају породичне везе тамо или су уверени да имају боље шансе за запослење.

Француска и Велика Британија су у четвртак постигле договор да појачају напоре на обезбеђивању луке и тунела испод Ламанша у покушају заустављања илегалне миграције.

Комесар Европске комисије за миграцију и унутрашње послове Димитрис Аврамопулос рекао је да су наведене суме помоћи Француској и Британији део од укупног износа од 266 милиона намењених Француској и више од 370 милиона Британији, за период од 2014. до 2020. године.

Европска комисија је двема државама понудила и техничку помоћ, укључујући помоћ у процесу тражења азила преко своје агенције "Фронтекс", која би могла да помогне у идентификацији и регистровању миграната, у сарадњи са земљом порекла миграната и транзита како би се убрзало издавање путних докумената за њихов повратак и координисао и заједнички финансирао њихов повратак.

Јункеров апел да се не попушта "популистима"

Шеф Европске комисије Жан-Клод Јункер подсетио је владе држава чланица ЕУ имају дужност да помогну мигрантима који стижу у Европу, а не да попуштају "популистичким" позивима да их одбију.

У интервјуу за АФП Јункер је рекао како је разочаран што министри ЕУ нису крајем прошлог месеца успели да се договоре о томе како да расподеле 40.000 миграната, углавном из Сирије и Еритреје, и тако смање оптерећеност Италије и Грчке.

Министри ЕУ су успели да се договоре само око 32.000 миграната у октобру, док Јункер сматра да је предлог ЕУ о расподели њих 40.000 био чак и скроман с обзиром на озбиљност проблема.

Јункер је, такође, разочаран што је, уместо предложеног обавезног прихвата одређеног броја миграната, сада нужно тражити договоре на добровољној основи.

Истиче како ће Комисија ипак инсистирати да до јесени државе чланице Уније прихвате првобитно планираних 40.000 миграната и да ће, уколико то не буде добровољно прихваћено, морати поново да се актуелизује обавезан пријем.

Упитан како да чланице ЕУ поделе терет миграната а да то не користи популистичким и ксенофобичним снагама, Јункер је одговорио да постоје тренуци у политици када се не сме повлађивати популистима "јер иначе и сами постајете популиста".

Број коментара 4

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

субота, 28. септембар 2024.
22° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи