Читај ми!

Избори у Каталонији, напетост између Барселоне и Мадрида

Шпанска покрајина Каталонија расписала је превремене регионалне изборе, који ће, како најављују регионалне власти - бити и гласање о оцепљењу. Иако подршка каталонским сецесионистичким партијама опада, оне најављују да ће у случају освајања већине, у року од 18 месеци одвојити покрајину.

Мадрид одбацује идеју да изборе у Каталонији тумачи као референдум о независности. Шамар који је, шпанском премијеру Марјану Рахоју - уследио из Каталоније, у виду расписивања превремених избора, подигао је напетост на релацији Барселона - Мадрид.

Сецесионистичке партије у седмомилионској покрајини, на изборе гледају као на ''борбу за све или ништа'', па су међусобне разлике оставиле по страни и на изборе излазе са једном листом.

Процењује се да би њихов блок могао да добије чак 72 од 135 посланичких места у каталонској скупштини - довољно за покретање процеса отцепљења.

"'Ово неће бити обични избори, већ плебисцит о независности и суверености Каталоније, 27. септембар биће историјски дан за нас. Јачање демократије, правде и слободе биће у рукама грађана. Свако од нас треба да преузме одговорност", каже Артур Мас, председник Каталоније.

Власти у Мадриду подсећају да, према уставу, избори у Каталонији могу да буду само гласање за нову покрајинску скупштину - и ништа више.

Жеља Каталонаца за самосталношћу, између осталог, почива на томе да богата североисточна шпанска покрајина, која ствара петину шпанске производње - финансира мање развијене делове Шпаније.

Ипак, подршка сецесионистичким партијама у Каталонији последњих месеци опада, због политичких трвења и појаве популистичких партија, попут Подемоса, које се у својим програмима више окрећу економским и социјалним питања.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 27. септембар 2024.
23° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи