Читај ми!

Путинов план за борбу против ИД

Током разговора министра иностраних послова Русије Сергеја Лаврова и државног секретара Сједињених Америчких Држава Џона Керија, шеф руске дипломатије открио је планове председника земље Владимира Путина за борбу против терористичке Исламске државе, пише "Комерсант".

Руска страна предлаже стварање широке коалиције у којој ће учествовати војници Сирије, Ирака и других земаља региона и Курди, рекао је министар спољних послова Русије Сергеј Лавров, а преноси Спутњик.

Објављено је да су САД усвојиле нову стратегију према Сирији по којој свака претња "умереној опозицији" може да послужи као разлог за војно мешање Вашингтона, преноси Танјуг

Према речима Лаврова, руска страна је нагласила нелегитимност и контрапродуктивност приступа САД, када је пре годину дана објављено стварање коалиције за борбу са Исламском државом у Ираку и Сирији и када је био добијен пристанак ирачке владе, али акциони план није био договорен са Дамаском.

Лавров је раније изјавио да Русија пружа војно-техничку помоћ Сирији у борби са ИД.

Портпарол Кремља Дмитриј Песков истакао је раније данас да је Москва забринута због ширења утицаја Исламске државе.

"Није тајна да руска страна изражава појачану забринутост на највишем нивоу у вези са тим како такозвана ИД додатно шири свој утицај и како територија коју контролишу терористи у Сирији и Ираку расте", рекао је Песков новинарима.

Портпарол Кремља подсећа да је ово питање више него једанпут покренуо руски председник Владимир Путин у разговору са својим колегама из неколико европских држава и САД, преноси Тас.

"У свом недавном разговору са америчким председником Бараком Обамом, Путин је покренуо и ово питање", подсећа Песков и додаје да постоји забринутост али и планови Русије да се сви позову на сарадњу.

Песков није желео да изнесе детаље тих планова, наводећи само да је "рад у току".

"Када је реч о детаљима вероватно је рано да се нешто каже", истакао је Песков, прецизирајући да ће даљи рад зависити од модалитета сарадње.

Песков наглашава да ће планови неколико држава за свргавање и борбу против сиријског режима само погоршати ситуацију када је реч о тероризму и проширити његов утицај.

"Видимо да се акције одвијају у различитим правцима. Неки од наших колега, напротив, настављају да раде на подривању позиција сиријског руководства. Према нашем мишљењу, то ће водити даљем погоршању ситуације", закључује Песков.

Број коментара 1

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 27. септембар 2024.
23° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи