Читај ми!

Земанова жеља блокирала препоруку ЕУ

Чешка је због намере председника Милоша Земана да у септембру учествује у прослави краја Другог светског рата у Кини, једина ставила вето и минирала солидарну препоруку Европске уније да се највиши европски званичници не појаве у Пекингу где ће бити и председник Русије Владимир Путин.

ЕУ је хтела да усвоји препоруку да највиши званичници игноришу и прославу у Пекингу као што су игнорисали прославу 70-годишњице краја Другог светског рата пролетос у Москви, првенствено због велике војне параде на којој ће бити и руски војници, а такође због тензија Кине и Јапана, који је европски савезник, преноси Бета.

"Знали смо да наш председник жели да иде у Кину на прославу и да ће отићи. Морали смо зато да одбијемо координирани став", потврдила је за данашње Хосподаршске новини портпаролка чешког Министарства спољних послова Михаела Лагронова.

Портпарол чешког председника Јиржи Овчачек истакао је да за сада не зна да ли ће председник Земан игнорисати војну параду као што је то након жестоких критика у домовини и са Запада учинио у Москви 9. маја.

"Када се буде знао програм, видећемо", поновио је Овчачек.

Војну параду су заједно игнорисали председник Земан и словачки премијер Роберт Фицо, како уз председника Кипра не би били једини високи представници чланица ЕУ пред којима дефилују руски тенкови, пошто је већина шефова држава и влада ЕУ бојкотовала целу прославу у Москви због анексије Крима и подршке Кремља проруским сепаратистима у Украјини.

Председник Земан је тада пристао да бојкотује параду као компромис пошто је инсистирао да би бојкотовање целе прославе била увреда за оних скоро 150.000 совјетских војника који су погинули ослобађајући већи део Чехословачке од Хитлерових нациста.

Чешки председник је прошле јесени посетио Кину без обзира на оштре критике у Чешкој да економске интересе земље ставља изнад подршке људским правима и избегава да критикује Кину када крши људска права.

Број коментара 4

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 27. септембар 2024.
26° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи