Обамин план за чистију планету

Америка се придружује глобалним напорима за спречавање загревања планете. После дугог низа година у којима се та земља, један од три највећа загађивача на планети, противила свим међународним споразумима и није потписала основни протокол из Кјотоа, председник Барак Обама је кренуо у кампању паметне енергије и ограничења емисија угљен-диоксида у својој земљи.

Председник САД вечерас потписује нацрт закона који ограничава емисију гасова који на планети стварају такозвани ефекат стаклене баште. Циљ новог Плана чисте енергије је да се у наредних 15 година количина штетних гасова које америчка индустрија избаци у атмосферу смањи за трећину.

То је амбициозније чак и од циљева Протокола из Кјотоа који је администрација председника Џорџа Буша 1997. одбила да потпише.

План предвиђа стимулацију за компаније које почну да производе енергију из обновљивих извора попут ветра или соларних панела. Свака америчка савезна држава добиће квоту гасова и упутство како да је оствари.

У снимљеном обраћању нацији Обама је рекао да борба за планету на којој се може живети више није задатак будућих генерација и да су деценије истраживања показале да је куцнуо последњи час.

"Уколико делите моје уверење да не смемо да осудимо децу да живе на планети која се више не може поправити, онда вас позивам да моју поруку проследите породици и пријатељима. Да затражите од своје локалне заједнице да усвоји паметније и одрживије енергетско понашање и да подсетите свакога ко вас политички заступа да од његових напора да заштити свет у којем живимо зависи хоће ли добити ваш глас", поручио је Обама.

Лидери енергетског сектора најавили су да ће се борити против усвајања закона. Назвали су га ратом против угља и подсетили да термоелектране на угаљ, које јесу највећи загађивачи, такође производе и трећину електричне енергије у Америци. Гувернери неких америчких држава кажу да ће једноставно игнорисати упутства владе у Вашингтону.

Међутим, сам почетак кампање за усвајање закона даће америчком председнику морално право да на Самиту о климатским променама у децембру у Паризу буде један од предводника напора да се постигне нови међународни споразум о ограничењу загађења који би требало да замени споразум из Кјотоа.

Очекује се и да ће он бити једна од главних тема следеће предизборне кампање јер је демократска кандидаткиња Хилари Клинтон одмах саопштила да подржава закон.

Број коментара 3

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 27. септембар 2024.
26° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи