Читај ми!

Истраживање: Руси би подржали искључење интернета

Више од половине грађана Русије, 58 одсто, не би било против потпуног искључења интернета у земљи. Остатак, 42 одсто, верује да стране државе користе интернет како би нанеле штету Русији, резултати су објављеног истраживања америчких експерата и Сверуског центра за истраживање јавног мнења.

Истраживање "Шта жели друштво: Стремљење Руса ка контроли интернета" Центра за изучавање глобалних комуникација при Универзитету Пенсилванија и VCIOM, обављено је на репрезентативном узорку, са статистичком грешком на узорку корисника интернета од 3,1, а на узорку испитаника који га не користе 4,0 одсто, преноси Бета.

Информацију на интернету треба цензурисати, сматра 49 одсто анкетираних, док се 81 одсто негативно односи према позивима на протесте против руководства државе.

Свега 10 одсто грађана Русије наводи да као најважније изворе информација користе информативне сајтове, а шест одсто друштвене мреже.

Најважнији извор информација су државне телевизије сматра 60 одсто грађана, шест одсто радио, пет одсто новине, а за остале регионални медији. Интернет користе највише за сопствене потребе – 63 одсто, као и за комуникацију на друштвеним мрежама – 62 одсто.

За читање руских новости, интернет користи 45 одсто анкетираних, међународних – 31 одсто, блогова и форума 25 одсто.

Они који не користе интернет, њих 39 одсто, сматра да он штети породичним вредностима, а 33 одсто политичкој стабилности. При том, међу грађанима који користе интернет те цифре износе 18 и 19 одсто.

Истраживање је показало и да значајан део Руса не жели да се критичка информација о државном руководству, као и позиви на политичке промене могу налазити на интернету.

Чак 81 одсто грађана изјаснило се против позива на протесте против владе и за смену власти, а око 79 одсто је негативно оценило сајтове и групе на друштвеним мрежама које организују протесте и антивладине демонстрације.

Међу интернет корисницима, 58 одсто би подржало искључење интернета, пре свега због осигурања националне безбедности, док 42 одсто не би подржало тај корак.

Број коментара 2

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 27. септембар 2024.
31° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи