Читај ми!

Влада Јапана: Жалимо уколико су нас САД шпијунирале

Влада Јапана саопштила је да жали уколико су истините тврдње сајта "Викиликс" да су Сједињене Америчке Државе шпијунирале јапанске политичаре, функционере и компаније.

"Уздржаћу се од коментарисања. Међутим, ако је то истина, ми, као њихови савезници, дубоко жалимо због тога", рекао је портпарол јапанске владе Јошихиде Суга на редовној конференцији за новинаре, преноси Танјуг.

Јошихиде Суга је додао да Токио, заједно са САД, ради на провери навода из извештаја Викиликса, објављеног у петак, преноси АФП.

Јапан је, како је рекао, тражио од директора Националне безбедносне агенције Џејмса Клапера да се изјасни поводом тврдњи сајта Викиликс.

Списак од најмање 35 "мета" постављених на сајту указује да је НСА шпијунирала јапанске компаније, владине функционере, министре и више саветнике најмање од времена прве администрације актуелног премијера Шинза Абеа која је била на власти од септембра 2006. године до септембра 2007. године.

На сајту Викиликса објављена су четири извештаја НСА означена као строго поверљива у којима се откривају интерни разговори у Јапану о међународној трговини и политици према климатским променама.

Јапан је један од кључних савезника Вашингтона у азијско-пацифичком региону, а две земље су међу 12 држава које учествују у преговорима о трговинском споразуму познатом као Транспацифичко партнерство.

Недавно су, након неколико дана интензивних разговора на Хавајима, пропали завршни преговори о том споразуму.

Викиликс је поставио на сајту списак НСА који се односи на 35 "мета" телефонског пресретања, укључујући јапански кабинет, функционере Банке Јапана, бројеве Министарства финансија и трговине и одељења за фосилна горива у "Мицубишију".

Премијер Шинзо Абе, како се наводи, није био непосредна мета прислушкивања, али јесу министар трговине Јоичи Мијазаву и гувернер Банке Јапана Харухика Куроду.

Такође, сајт истиче да је НСА делила прикупљене информације са Аустралијом, Канадом, Великом Британијом и Новим Зеландом.

Викиликс је већ објавио сличне извештаје о америчком шпијунирању Немачке, Француске и Бразила.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 27. септембар 2024.
31° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи