Читај ми!

Габчиково референдумом против пријема избеглица

Становници словачког места Габчиково изјаснили су се против планираног смештаја избеглица на територији њихове општине из суседне Аустрије.

На референдуму, који је одржан јуче, 97 одсто грађана Габчикова гласало је против пријема избеглица из аустријског Прихватног центра Трајскирхен у зграду Техничког универзитета, преноси Танјуг.

Излазност на референдуму износила је око 58 одсто, пренела је агенција ТАСР.

Иван Фенес, градоначелник Габчикова, рекао је након гласања да је референдум показао да то место не жели избеглице.

"Желимо да се наши становници осећају безбедно, да им живот и здравље нису угрожени", рекао је Фенес.

Фенес је најавио да ће о исходу референдума обавестити Министарство унутрашњих послова, имиграционе власти, као и Технички универзитет, власника ареала на којем је требало да се успостави центар за азил, како би их позвао да прихвате став ширих маса становништва.

У историји Габчикова то је био други референдум који је икада одржан. Први није био важећи, јер је излазност била испод 50 одсто.

Према споразуму о сарадњи по питању избеглица које су Беч и Братислава потписали 21. јула, 500 азиланата из Трајскирхена требало је да буде пребачено у словачко место Габчиково.

Грађани Габчикова супротставили су се плановима словачке владе и покренули су прво петицију, а затим и референдум.

Из Министарства унутрашњих послова Словачке поручују да резултат референдума у Габчикову није обавезујући и да се очекује да изјашњавање грађана неће спречити прихватање избеглица из суседне Аустрије.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 27. септембар 2024.
31° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи