Читај ми!

Талибани пред расколом након смрти Муле Омара

После смрти лидера талибана Муле Мухамеда Омара и избора Муле Актара Мухамеда Мансура за његовог наследника, све је више података о подели међу члановима те милитантне групе. И док Кабул саопштава да ће их третирати као и осталу "наоружану опозицију", међу талибанима постоји подела на оне који желе да оживе преговоре и оне које су за појачавање побуне.

И брат Мухaмеда Омара, Мула Абдул Манан, сврстао се на страну оних који се противе избору Мансура за новог вођу, преноси Танјуг наводе западних агенција.

Манан је агенцији АП рекао да не подржава избор Мансура јер га је "изабрала само неколицина".

И син Муле Омара, Јакуб, такође тврди да нови талибански лидер не ужива подршку већине.

Истовремено, саопштењем се огласио и Џалалудин Хакани, лидер озлоглашене бруталне побуњеничке групе "Хакани", са седиштем у Пакистану, за коју се верује да је извршила на десетине напада на америчке и НАТО снаге у Авганистану.

Хакани, за ког се такође "шушкало" да је мртав, том приликом је изразио лојалност Мансуру и позвао на јединство, јавила је агенција АП.

Хаканијев син Сираџудин именован је за Мансуровог заменика, а влада САД је понудила награду од пет милиона долара за информацију која би довела до његовог хапшења.

Одласком Муле Омара отворило се питање о могућој подели талибана на групу умерених, који подржавају мировне преговоре, и тврдокорнијих команданата, чији је циљ свргавање владе у Кабулу.

Мансур је обећао да ће наставити крваву 14-годишњу побуну и позвао своје борце да остану уједињени.

"Морамо остати јединствени јер ће наш непријатељ бити срећан ако се раздвојимо", рекао је наводно Мансур у аудио-поруци и додао да је то "велика одговорност", јер то није посао за једну, две или три особе. "Наша је одговорност да водимо џихад док се не успостави исламска држава."

Мула Омар је био једнооки тајанствени шеф талибана, чија је група угостила лидера Ал Каиде Осаму бин Ладена у годинама које су претходиле нападу 11. септембра 2001. године.

Ако Мула Мансур не успе да одржи јединство талибана, корист од тога би могла да има Исламска држава, која је присутна и у Авганистану, додуше у мањем обиму, и која би могла да регрутује незадовољне талибане.

Мансур је наводно писао самопроглашеном калифу Исламске државе Абу Бакру ел Багдадију да се држи подаље од Авганистана.

Раскол би угрозио и мировне преговоре, започете прошлог месеца. Ти преговори су, међутим, одложени на неодређено време пошто је објављено да је Мула Омар мртав.

Верује се да је Мансур близак пакистанским властима, које последњих месеци настоје да побољшају односе са Авганистаном и које су почетком месеца биле домаћини мировних преговора авганистанске владе и талибана.

Мансур је истакнута фигура међу талибанима и у последње три године био је заменик Муле Омара.

Био је министар авијације током владавине талибана од 1996. до 2001. године. По свргавању талибанског режима, био је задужен за политичка и војна питања у Врховном савету, седмочланом телу које доноси важне одлуке. То тело га је изабрало за наследника Муле Омара и он је тек други лидер талибана од средине деведесетих година.

Као и његов претходник, Мансур потиче из провинције Кандахар, упоришта талибана. Детаљи о његовим годинама, породици и кретању су, међутим, мало познати, као што је било и са Мулом Омаром.

Однос Кабула према талибанима остаје исти

Сумња се да ће Мансур задобити лојалност чланова као што је то успео Омар, који је проглашен "командантом верника" 1996. године након што је обукао огртач који је, како се верује, носио пророк Мухамед.

У међувремену, авганистанске власти су саопштиле да талибане који су остали неће третирати различито од остале "наоружане опозиције" у земљи.

У првом реаговању авганистанских власти на Омарову смрт, кабинет председника Ашрафа Ганија сапштио је да неће бити прихваћене никакве "паралелне политичке структуре" супротстављене влади, што се односи на талибане који себе још називају "Исламски емират Авганистана".

Мировни преговори талибана и авганистанских власти прекинути су прошле недеље, када је објављено да је вођа талибана Мула Омар умро још 2013. године. 

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 27. септембар 2024.
31° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи