Земан оптужио САД за избегличку кризу

Председник Чешке Милош Земан оптужио је САД за избегличку кризу у Европи. Сматра да су одговорне и чланице ЕУ јер су помагале Америци у војним интервенцијама на Блиском истоку и северу Африке.

Избеглицама које су дошле у Чешку, Милош Земан је поручио да их нико није звао и да могу да иду из Чешке ако им се ту не свиђа, преноси Бета.

"Имиграциони талас је створила сулуда идеја да се крене у интервенцију у Ираку, где је наводно требало да буде оружје за масовно уништење, али никакво оружје се касније није нашло", рекао је Земан.

Чешки председник је навео да се слично увођење реда одиграло у Сирији и Либији. За избеглички талас одговорни су управо они режими који су га својим акцијама изазвали. Додаје и да нису само САД координирале операцију у Либији, већ и низ земаља ЕУ.

Поводом покушаја неколико десетина избеглица из Авганистана и са Блиског истока да силом напусте логор за избеглице Бјела, у централној Чешкој где чекају депортацију, чешки председник је подржао интервенцију полиције која је у петак у логору употребила сузавац. Избеглицама је поручио да их нико није звао и да иду ако им се ту не свиђа.

Избеглице су у том логору под посебним надзором, где углавном мушкарци без породица чекају на депортацију из Чешке. У четвртак и петак избеглице су захтевале да их чешке власти депортују, али не у земље у које ће бити враћени у складу са законима, већ хитно у Немачку, која их не прима.

"Избеглицама треба рећи три реченице: Нико вас није овамо звао; кад сте већ овде морате да поштујете правила као што их поштујемо ми када дођемо у вашу земљу; уколико вам се то не свиђа – идите", поручио је Земан.

Чешки председник поново је апеловао да се избегличка криза решава у региону из ког избеглице долазе. "Требало би да настојимо да сузбијемо терористичке режиме као што је Исламска држава. Тако ће отпасти основни разлог емиграције", рекао је Земан.

Председник Чешке подржао је јачу контролу унутрашњих граница коју је због све већег прилива избеглица, иако су само у транзиту, започела чешка полиција.

Рекао је да је армија због избеглица спремна да пошаље 1.500 војника на границе, а такође је подржао оштрију контролу спољних граница ЕУ.

Чешка очекује да ће до краја године задржати и прихватити у својим избегличким центрима 3.500 избеглица које су на путу на Запад, а наредне године између 5.000 и 7.000.

Поред тога у наредне две године Чешка је понудила да преузме 1.100 избеглица које су већ у ЕУ, а пружи уточиште и за 400 избеглица из логора у Јордану и Ираку.

Број коментара 19

Пошаљи коментар
Види још

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 27. септембар 2024.
30° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи