Читај ми!

"Мигрантска криза у Калеу европски проблем"

Окончање кризе током које је на хиљаде миграната покушало да пробије ограду у француском граду Калеу и доспе до Енглеске није проблем само Британије и Француске, већ представља приоритет и на европском и међународном нивоу, саопштили су министри унутрашњих послова Британије и Француске Тереза Меј и Бернар Казнев.

"Многи мигранти који у Калеу покушавају да тунелом испод Ламанша дођу до Британије су прво прошли кроз Италију, Грчку и друге земље", истакли су Меј и Казнев у заједничком саопштењу за штампу, а пренео британски Би-Би-Си.

"Зато тражимо од других чланица Европске уније и од ЕУ у целини да се позабаве самим узроком ове кризе", рекли су британски и француски министри, предложивши да би дугорочно решење проблема било да се потенцијални мигранти увере да "европске улице нису поплочане златом".

Меј и Казнев су истакли да су њихове земље посвећене решењу тог проблема заједничким снагама и да су повећале безбедност како би спречиле даље покушаје очајних миграната да илегално стигну у Британију тунелом испод Ламанша, што је ризичан подухват који је "проузроковао многе озбиљне повреде и нажалост смртне случајеве".

"Разрешење ове ситуације представља апсолутан приоритет за британску и француску владу. Посвећени смо и одлучни да то решимо и то заједно", рекли су Казнев и Меј у саопштењу објављеном у француском листу Журнал ди диманш и британском Телеграфу.

На стотине миграната покушало је последњих недеља да пробије ограду и уђе у Евротунел, како би се у њему илегално укрцало на воз или камион који путују за Британију. Најмање десет миграната је изгубило живот у таквим покушајима од почетка јуна.

Казнев се у уторак 28. јула састао са Терезом меј у Лондону како би разговарали о мигрантској кризи, која представља велики проблем у односима Француске и Британије последњих година, али је у последње време добила на интензитету због огромног броја миграната који покушавају да пређу Средоземље и докопају се Европе.

Британска влада је почетком недеље издвојила десет милиона евра за ојачање ограде око терминала Евротунела у граду Кокел, у близини Калеа.

Број коментара 6

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 27. септембар 2024.
29° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи