Читај ми!

Ирак, ваздушни напад Турске на базу ПКК

Најмање шест особа погинуло је у турском ваздушном нападу на једну базу Радничке партије Курдистана (ПКК) на северу Ирака. Курдске власти у Ираку апеловале на ПКК да да се "повуче" са те територије.

Турски борбени авиони бомбардовали су село Заркел источног од Ербила, главног града ирачке аутономне покрајине Курдистана, преноси Бета.

Неименовани локални званичник изјавио је да су у нападу погинуле две жене и да је неколико зграда потпуно уништено.

Регионалне курдске власти у Ираку апеловале су на ПКК да се "повуче" са курдске територије у Ираку како би се спречило страдање цивила.

Лидер Курда Масуд Барзани је саопштио да би ППК "требало да повуче своје борце са курдског подручја, како би се осигурало да цивили у Курдистану не постану жртве борби и сукоба".

Барзани је осудио Турску због напада на цивиле на северозападу Ирака и позвао сукобљене стране да наставе мировне преговоре.

Осуђујемо бомбардовање, које је довело до патњи становника курдског подручја, и тражимо од Турске да не бомбардује цивиле, поручио је Барзани.

Турске власти саопштиле су да су отвориле истрагу после извештаја о погибији шест цивила у турском бомбардовању једне базе Радничке партије Курдистана на северу Ирака.

"Истрага је отворена и све ће бити проверено", саопштило је турско Министарство иностраних послова и додало да су мете биле искључиво припадници ПКК-а.

Турска је прошле недеље почела нападе на курдске побуњенике на северу Ирака, по први пут од када су 2012. почели преговори са ППК.

Барзани је деценијама у сукобу са ППК, за коју Вашингтон и Анкара тврде да је терористичка организација.

Протеклих неколико месеци се ППК са ирачким Курдима бори на северу Ирака и у Сирији против организације Исламска држава.

Број коментара 3

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 27. септембар 2024.
21° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи