Читај ми!

Нови лидер талибана позива борце на очување јединства

Нови лидер авганистанских талибана Мула Актар Мухамад Мансур обећао је путем аудио-поруке да ће наставити крваву 14-годишњу побуну, позивајући своје борце да остану уједињени после смрти дугогодишњег лидера.

У поруци су и коментари о мировним преговорима, мада није јасно да ли их подржава или не подржава, преноси Танјуг.

"Морамо остати јединствени јер ће наш непријатељ бити срећан ако се раздвојимо", рекао је, наводно, Мансур у поруци и додао да је то "велика одговорност, јер ово није посао за једну, две или три особе. Наша је одговорност да водимо џихад док се не успостави исламска држава", истакао је Мансур.

Мансур је преузео талибане, пошто је у четвртак потврђено да је бивши лидер Мула Мухамад Омар умро и да су изабрали за његовог наследника Мансура.

Авганистанска влада је у среду објавила да је ранији вођа мртав још од априла 2013. године.

Мула Омар је био једнооки тајанствени шеф  талибана, чија је група угостила лидера Ал Каиде Осаму Бин Ладена у годинама које су претходиле нападу 11. септембра 2001. године.

Омар није виђен у јавности од када је побегао у Пакистан 2001. године, после уласка америчке војске у Авганистан, преноси АП.

Сматра се да се и нови лидер налази у близини пакистанске границе, где му је уточиште и одакле подржава побуњенике.

Да ли ће бити спреман да почне мировне преговоре са авганистанском владом, остаје питање.

Талибани су се повукли из преговора, који су заказани за петак, пошто је објављена смрт Мула Омара.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 27. септембар 2024.
28° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи