Читај ми!

Француска, део олупине малезијског авиона биће испитан у среду

Део авионског крила, за који се верује да би могао да припада несталом малезијском "боингу 777" допремљен је у француски војни институт у близини Тулуза, где ће у среду бити подвргнут тестирању.

Део крила летелице биће испитан у среду у лабораторији француског војног ваздухопловног центра у Балми код Тулуза. Тај центар је специјализован за анализе олупина авиона.

Камион са делом крила величине 2,44 метра, који је пронађен близу оства Реунион у Индијском океану, допремљен је у поподневним сатима у институт ДГА ТА, у пратњи полицијског моторцикла и полицијских кола, преноси Танјуг.

Осим дела крила, у Француску је авионом допремљен и део пртљага пронађен на том подручју и он ће бити послат у лабораторију изван Париза специјализовану за ДНК тестирање, пренео је Ројтерс.

Стручњаци, међу којима и један правник, почеће истрагу у среду, саопштила је канцеларија тужиоца у Паризу.

У понедељак, истражни судија ће се састати са малезијским званичницима и представницима Француске агенције за безбедност у авиосаобраћају (БЕА), пренео је АП.

Малезијски министар транспорта Лиов Тионг Лаи изјавио је у Куала Лумпуру да они не желе да износе спекулације и да ће сачекати потврду француских власти.

Део крила биће анализиран у лабораторији која има 600 стручњака и уколико серијски број потврди да се ради о лету 370, биће примењене детаљније методе анализе.

Аналитичари у лабораторији се надају да ће доћи до информација шта је довело до тога да се део авиона одломи, да ли има експлозива и других хемијских трагова и проучити морске организме на њему, како би утврдили одакле потиче.

Чак и ако се потврди да је део олупине са лета 370 нема гаранција да ће истражитељи пронаћи црну кутију авиона или друге делове, пошто досадашња међународна истрага није дошла ни до каквог открића.

Авион компаније "Малезија ерлајнз", на лету 370, са 239 путника и чланова посаде, нестао је у мају 2014. године, пошто је скренуо са курса из Куала Лупура према Пекингу.

Француско министарство одбране учествовало је и у истрази пада авиона "Ер Франс" на лету 447 од Рио де Жанеира до Париза у јуну 2009, када је погинуло 228 људи.

Број коментара 2

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 27. септембар 2024.
20° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи