СЗО: Вакцина против еболе ефикасна

Нова вакцина против еболе испитана на више од четири хиљаде заражених особа у Гвинеји, показала се као ефикасна заштита у 100 одсто случајева и могла би да заустави ширење смртоносног вируса, саопштила је Светска здравствена организација.

Прва ефикасна вакцина против смртоносног вируса еболе који је убио 11.000 људи у западној Африци од децембра 2013. године, показала је добре резултате прелиминарних тестова у Гвинеји, саопштила је Светска здравствена организација (СЗО).

"Ефикасна вакцина против еболе биће додатно оружје у борби против тог опаког вируса", изјавила је генерална директорка СЗО Маргарет Чен, преноси Танјуг.

Вакцина ВСВ-ЗЕБОВ, која је тестирана на више од 4.000 људи у Гвинеји за сада се показала као 100 одсто ефикасна.

Поред те вакцине још две су у фази испитивања у Либерији, која је заједно с Гвинејом и Сијера Леонеом, била највише погођена епидемијом еболе.

С обзиром на напредак учињен у борби против еболе, генерални секретар УН Бан Кимун одлучио је данас да распусти мисију УН за хитно реаговање против еболе и врати сву надлежност о контроли те болести СЗО.

Ебола или хеморагична грозница је веома заразно вирусно обољење које изазива четири или пет познатих вируса. Оболели добијају грозницу, праћену боловима у мишићима, наглим растом температуре, главобољом и слабошћу организма, а понекад и крварењем.

Ебола се преносе директним контактом с крвљу и телесним излучевинама пацијента.

Вирус је добио име по реци Еболи у Конгу, где је 1976. године први пут пронађен и идентификован.

Број коментара 1

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 27. септембар 2024.
20° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи