Читај ми!

Париз и Москва различито о "мистралима"

Док у Кремљу наводе да је Русија са Француском постигла споразум о надокнади за неиспоруку два ратна брода типа "мистрал", Париз негира да је постигнут коначни договор.

Француски председник Франсоа Оланд је рекао да договор још није постигнут, те да су разговори у току, преноси АФП.

"Донећу одлуку у наредним недељама", прецизирао је шеф француске државе на конференцији за штампу, наводи Танјуг.

С друге стране, саветник руског председника за војну и техничку сарадњу Владимир Козин је синоћ рекао да су преговори потпуно завршени и да је "о свему већ одлучено, и о временском оквиру и о износу", пренела је агенција РИА Новости.

Козин је додао да се нада да ће у најкраћем року бити потписан споразум о раскиду уговора.

Судбина два носача хеликоптера већ више од годину дана баца сенку на руско-француске односе, након што је Париз у новембру одлучио да замрзне споразум вредан 1,2 милијарде евра када је Запад Москви наметнуо санкције због анексије Крима и наводне подршке проруским активистима у Украјини, подсећа француска агенција.

Оланд је раније ове године указао да услови за испоруку "још нису одговарајући" и наговестио да би Париз могао да преиспита ситуацију само уколико се примирје у источној Украјини буде у потпуности спроводило.

Први брод је требало да буде испоручен 2014. године, а други ове године.

Руски дневник Комерсант наводи, позивајући се на неименоване изворе, да би компензација Москви за неиспоруку могла да изнесе око 1,16 милијарди евра, а споразум дефинитивно постигнут у првих 10 дана августа.

У међувремену, руски председник Владимир Путин је минимализовао значај ових бродова, али је инсистирао да француска страна мора да надокнади Москви "све расходе" уколико дође до раскида уговора.

Обука руских војника коју је Француска прошлог лета организовала на првом "мистралу" у француској луци Сен-Назер разгневила је њене западне партнере, који су упозорили да ће испорука бродова Москви поткопати њихове заједничке напоре да изолују Русију.

И амерички председник Барака Обама позвао је у јуну Париз да "притисне дугме за паузу" кад је реч о уговору са Русијом, који је потписан 2011. године.

Број коментара 1

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 27. септембар 2024.
20° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи