Читај ми!

Проблеми са управљањем заплењеном имовином мафије

У рату против организованог криминала, Италија се суочава и са не баш лаким проблемом управљања импозантном заплењеном имовином мафије.

Након година борбе против Коза ностре на Сицилији, Каморе у Напуљу и Ндрангете у Калабрији, италијанска држава сада контролише готово 3.000 компанија, 12.000 земљишних и других поседа, као и две милијарде евра у депозитима у банкама и другим средствима, наводи Танјуг.

"У Италији је теже управљати имовином заплењеном од мафије него конфисковати је", изјавио је за АФП Микеланђело Патане, тужилац са Сицилије.

Власти су недавно најавиле нову заплену 1,6 милијарди вредне мафијашке имовине, у коју су укључене на десетине фирми и око 700 кућа, вила и зграда.

Заплењена имовина постала је такав проблем, да је влада 2010. године оформила специјалну националну агенцију - АНСБЦ којој је поверила управљање конфискованим средствима.

"Имамо некретнина, компаније и другу замплењену имовину од мафије која је већа него што смо очекивали", навео је председник АНСМЦ-а Умберто Постиљоне.

Једно од конфискованих имања је и луксузни хотелски комплекс у сицилијанском граду Катања. Упркос чињеници да се налази у велелепном парку који има историјску вредност и има 300 бунгалова за госте на самој плажи, банке нерадо пружају своје услуге.

"Банке нас успоравају, немају поверење у заплењену имовину, а ако им затражимо позајмицу одбијају да нам је дају", казао је Салваторе Пиђоли један од управника комплекса.

Италија се "дави" у мафијашкој имовини

То што се италијанска влада "дави" у мафијашкој имовини није никакво чудо с озбиром да поседује огромна овлашћења када је реч о њеној заплени.

Италијански закон дозвољава властима да спроводе "превентивне заплене" када постоји сумња у уплетеност мафије, објаснио је Ђузепе Ђуфрида, стручњак за управљање конфискованом имовином.

Он је навео да се у званичном фонду за заплењене банкарске депозите и акције тренутно налази имовина вредна две милијарди евра.

У протеклих шест година, заплењено је и 1.286 хектара земље, што одговара величини једне десетине територије Катање, наводе италијански тужиоци. У истом периоду, број запослених у заплењеним компанијама достигао је 684, што овај колектив чини четвртим навјећим приватним послодавцем на Сицилији.

Ипак, заплена имовине од Коза ностре, Каморе и Ндрангете није без ризика. Двојицу радника АНСБЦ-а који су послати да заплене кућу једног локалног мафијаша у Напуљу, дочекало је гадно изненађење када су покушали да отворе улазна врата: када су угурали кључ у браву доживели су струјни удар од 380 волти који их је бацио о супротни зид.

"Срећом, па нису покушали да нас убију", казао је један од њих.

Једном заплењена, имовина може да буде стављена на продају или да се бесплатно изнајми градовима или удружењима за нове, легалне активности. Примера ради, вила која је некада припадала напуљском мафијашком босу Еђидију Кополи претворена је у музеј.

Такође, није необично видети луксузне "поршее" са знаком Црвеног крста на спортским манифестацијама, попут маратона у Риму. На возилима, поред препознатљивог знака хуманитарне организације, стоји и натпис "кофинсковано од мафије".

АНСБЦ је једно време контролисала и 33 супермаркета и шопинг центара, а ватрогасцима је досад поделила 33 заплењених камиона.

Када је реч о фирмама, оне се "ликвидирају уколико нису солвентне, а уколико су финансијски здраве покушавамо да њима нормално управљамо с крајњим циљем да их продамо", рекао је Ђуфрида.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 27. септембар 2024.
20° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи