Читај ми!

Жесток обрачун Турске са џихадистима и Курдима у Ираку

Турски борбени авиони су током ноћи гађали мете илегалне Радничке партије Курдистана на седам локација на северу Ирака. Напади на положаје Исламске државе у Сирији настављени другу ноћ заредом. У првом удару убијено је деветоро џихадиста, а 12 их је повређено.

Поред ангажовања борбених авиона, турска војска је и са земље гађала положаје џихадиста и ПКК, наводи се у саопштењу, преноси Танјуг.

"Извршени су напади на положаје терористичке организације Даеш у Сирији и терористичке групе ПКК на северу Ирака", стоји у саопштењу турског премијера, које је пренела агенција АФП.

У нападима на северу Ирака су гађана склоништа и складишта где ПКК држи оружје, као и друге логистичке тачке на подрућју планине Кандил, где је смештена команда ПКК, саопштио је Давутоглуов кабинет, не наводећи које мете ИД у Сирији су гађане, осим да су напади били ефикасни.

Премијер Турске Ахмет Давутоглу рекао је да су у потпуности испуњени циљеве током прве ваздушне операције против Исламске државе и да су три борбена авиона успешно неутралисала циљеве.

Давутоглу је на конференцији за штампу у Анкари истакао да ће Турска наставити са нападима на положаје милитаната све док та претња не буде елиминисана.

"Дали смо налог да се изврши трећа серија напада у Сирији и Ираку. Ваздушне и копнене операције су у току", рекао је премијер Турске.

Председник Турске Реџеп Ердоган каже да је његова земља дозволила САД да користе НАТО базу Инџирлик на југу Турске за војне операције против екстремиста, а потврда је стигла и из Вашингтона.

"Претња од Исламске државе је ове недеље само додатно наглашена ужасним нападом у Суручу у Турској. То истиче важност јачања заједничких напора како би се поразила Исламска држава и појачала безбедност Турске. Одлучили смо да продубимо нашу сарадњу што обухвата програм обуке и снабдевања опремом, деобу обавештајних података и координацију оперативних активности", каже помоћник портпарола Стејт департмента Марк Тонер.

У писму упућеном генералном секретару Уједињени нација Бан Кимуну и Савету безбедности, Турска се позвала на члан 51 Повеље Уједињених нација која се односи на индивидуално или колективно право на самоодбрану у случају оружаног напада, навевши то као оправдање за војне операције.

Положаји Курда на северу Ирака бомбардовани су први пут откад је 2013. склопљен мировни споразум између званичне Анкаре и побуњеничке ПКК.

ПКК је саопштио да је примирје склопљено са Анкаром изгубило смисао након што су турске снаге преко ноћи бомбардовале курдске положаје на северу Ирака. 

Партија ПКК се од 1984. бори за аутономију против турских снага, а власти у Анкари и њени савезници их сматрају терористичком организацијом.

У међувремену, турска полиција је употребила водени топ и сузавац како би растерала око 1.000 демонстраната који су се окупили у престоници Анкари како би протестовали због војних удара Турске у Сирији.

Власти су раније саопштиле да неће дозволити да планирани марш мира буде одржан у Истанбулу у недељу, наводећи као разлог забринутост за безбедност и ремећење саобраћаја.

Истовремено, око 1.000 Курда и Турака из редова левице прошетало је улицама Париза у знак протеста због ваздушних удара Турске.

На једном од плаката, који су носили учесници марша, који су прошетали од железничке станице до Трга Републике, писало је: "Гађати ПКК значи сарађивати са Даешом".

Тензије у односима Турске са Курдима су последњих дана повећане након самоубилачког напада Исламске државе у понедељак у граду Суруч, на југоистоку Турске, кад су погинуле 32 особе.

Курди криве турску владу што није покренула довољно оштру акцију против ИД.

ПКК је у среду преузела одговорност за убиство два турска полицајца у близини Санлиурфе, већински курдског града на граници са Сиријом.

Турске власти су забраниле демонстрантима да сутра у Истанбулу одрже мирни марш, наводећи као разлог забринутост због "провокативних активности" и "гужви у саобраћају".

Број коментара 5

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 27. септембар 2024.
20° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи