Пољско село за пут кроз време

Негде на пола пута између Варшаве и Кракова, у средишту Светокришких планина смештено је место у којем нема ни музеја, ни модерних зграда, чак ни асфалта, али, које оближњој општини Бјелине доноси новац.

Само мостић дели од средњег века. У овом селу, пут је земљани, а колибе су од дрвета - баш у таквом живели су Словени између 12. и 14. века. Ту постоје и средњовековни занати.

Иако изгледа као да је старо 800 година, ово село изграђено је пре само четири. Део је пројекта којим општина Бјелине жели да привуче туристе са Светокришког националног парка, који годишње посети 200 хиљада људи.

Будући да половина општине припада националном парку, овде није могуће градити велике индустријске погоне, али се зато улаже у пољопривреду и туризам.

"Вредело је да се уложи у туризам, јер се самим тим развила и наша економија. Довољно је рећи да смо од буџета од 18 милиона евра, дошли до 34 милиона , што нас веома радује", каже Славомир Копач, градоначелник Бјелине.

Ко све жели на путовање кроз време?

"Првенствено Пољаци, али долазе и странци, пре свега из Европе. Откад сам ја овде, било је много људи из Скандинавије, са Пиринејског полуострва, па чак и из далеких земаља - имао сам туристу из Ирана, био је чак и пар из Индије", каже ковач у селу.

Ми смо се уверили да се овде највише свиђа најмлађима.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 27. септембар 2024.
20° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи