Читај ми!

Изгубљен контакт са 50 интерконтиненталних ракета

Војни ваздухопловни контролни центар у Вајомингу је од 23. октобра 2010. до сада изгубио контакт са 50 интерконтиненталних балистичких ракета, што изазива приличну забринутост државног врха САД.

Џон Харви, тадашњи заменик државног секретара за одбрану САД, рекао је за агенцију Кјодо да се то догодило због квара на компјутеру. Контакт је обновљен после 45 минута, и док се њима није чинило да је било шта необично, председник Обама је био изнервиран, преноси Танјуг.

"Касније смо сазнали да је он био забринут што није раније обавештен о догађају и тражио је да се упозна са извештајима. Очигледно је желео да се то више не понови", рекао је Харви.

Додао је да је Обама имао разлога за бригу иако су касније сазнали да је све проузроковано неправилном уградњом комуникацијских плоча у компјутерски систем.

"Кад ракете констатују да су одсечени од контролних лансирних центара, оне закључе да је те центре уништио непријатељ нуклераним нападом и да је потребно да се прикључе на друге сигнале за лансирање", рекао је Брус Блер, бивши официр за контролу.

Истиче и да у овом случају лансирни сигнали долазе из командног авиона, пошто су претходно активиране радио антене.

За време преласка на контролу у ваздуху, постоји могућност да хакери пренесу сигнале директно на пријемнике ракете, истиче Блер, нукларни стручњак и члан државног саветодавног тела.

За лансирање рекета потребне су три врсте шифара - за циљање, откључавање и покретање. Све шифре су строга тајна и изузено тешко спољашњи хакери могу да дођу до њих.

Блер је истакао да су све шифре под контролом високих официра, иако их председник мора овластити притиском на "нукеларно дугме".

Изразио је забринутост да ли су команда и систем отпорне на саботажу и сајбер рањивост, јер једна или неколико унутрашњих "битанги", у сарадњи са спољним хакерима, може да покрене лансирање нуклеарних ракета.

Број коментара 1

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 27. септембар 2024.
20° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи