Читај ми!

При крају план о затварању Гвантанама

Бела кућа је у завршној фази израде плана о затварању спорног затвора Гвантанамо у истоименом заливу на Куби и доставиће га посланицима на разматрање.

Амерички председник Барак Обама поставио је затварање контроверзоног затвора као приоритет када је ступио на дужност 2009. године, али су се у реализацији плана појавиле многобројне препреке, укључујући одлуку Конгреса о блокади пребацивања затвореника из Гватанама у затворе у САД, подсећа АФП, преноси Танјуг.

"Администрација је у финалној фази израде плана о безбедном и одговорном затварању затвора у заливу Гватанамо и поднеће га Конгресу", рекао је портпарол Беле куће Џош Ернест, додавши да затвор на Куби није пример ефикасне употребе владиних ресурса.

Како је истакао, амерички безбедносни званичници на плану раде већ извесно време, пре свега због тога што је то приоритет председника.

"То је компликован посао, али смо постигли значајан напредак", навео је портпарол Беле куће.

Против велике поморске базе САД у Гвантанаму на југоистоку Кубе је и кубанска влада, са којом је Вашингтон недавно обновио дипломатске односе.

Куба наводи да су САД незаконито заузеле њену територију, те је кубански министар спољних послова Бруно Родригез у понедељак током посете Вашингтону позвао САД да ту територију врате Куби и укину јој ембарго.

Војни затвор је отворен у јануару 2002. године, убрзо након терористичких напада изведених 11. септембра 2001. године у САД.

У Гвантанаму се тренутно налази 116 затвореника, а највише их је било 2003. године - њих 680.

Нешто мање од половине затвореника је слободно да напусти затвор, али тек треба да буду враћени у земље из којих потичу или да се населе у некој другој земљи.

Процеси против затвореника пред војним комисијама у заливу Гвантанамо су изузетно спори, а неки трају и годинама, док су многи случајеви и даље заглављени у дуготрајној фази пред суђење, наводи француска агенција.

Обамина администрација се залаже да се осумњиченим терористима суди пред федералним судом, наводећи да ће се тиме суђења убрзати.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 27. септембар 2024.
30° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи