Читај ми!

УН: Париски самит последња шанса за планету

Конференција о климатским променама у Паризу у децембру биће последња шанса за постизање смисленог споразума који ће пружити наду за очување Земље од емисије штетних гасова, рекла је шефица УН за питања климе Кристина Фигерес.

"Наука нам каже да нам истиче време", рекла је у интервјуу за Асошијетед прес Кристина Фигерес која је укључена у преговоре више од 190 земаља како би се спречило да глобално загревање достигне опасан ниво, преноси Бета.

Засад је 47 од 194 чланица УН представило планове за смањење емисије угљен-диоксида и других штетних гасова како би се смањило глобално загревање.

Домаћин конференције, француски председник Франсоа Оланд рекао је у уторак да то није довољно да би се постигао циљ да се глобална температура не повећа за мање од два степена Целзијуса у односу на прединдустријско доба.

Париски споразум би требало да послужи као водич за смањење емисија штетних гасова заједно са, како је Фигерес рекла, "упутством за руковање" како спровести споразум.

Уверена је да су преговори на добром путу, али и упозорила да ће непостизање договора бити "играње с ватром".

"Шта год се урадило у следећих 10 до 15 година, шта год се уложило посебно у енергетски систем... то ће одредити енергетску матрицу коју ћемо имати најмање 50 година. То ће одредити квалитет живота у овом веку и касније", рекла је Фигерес.

На питање о сумњама у научне податке о глобалном загревању посебно у САД које су с Кином највећи загађивач, Фигерес је рекла да треба просто размотрити економске користи од обновљиве енергије – нова радна места и раст привреде.

"Са или без науке климатских промена... сада постоји незаустављива, неповратна технологија и тренд у енергетским системима", рекла је Фигерес.

Како би се спречио раст температуре на Земљи преко два степена потребан је велики преокрет ка коришћењу обновљивих извора енергије, а можда и скупљање честица угљених гасова у ваздуху и њихово складиштење испод земље.

Број коментара 3

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 27. септембар 2024.
28° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи