Читај ми!

Жестоке тензије због смрти ухапшене Афроамериканке

Тексашка полиција објавила је видео-снимак хапшења Сандре Бленд, Афроамериканке која је умрла у затворској ћелији 13. јула, три дана након хапшења. Истрага је утврдила да је реч о самоубиству, али њена породица сумња у то.

Смрт 28-годишње Сандре Бленд, која је пронађена обешена пластичном кесом у затворској ћелији, проглашена је самоубиством. Званични разлог хапшења био је њен наводни напад на полицајца, а повод је био мали саобраћајни прекршај - није укључила показивач правца приликом скретања.

На данас објављеном видео-снимку види се како рутинска саобраћајна контрола прераста у препирку, жустру свађу због њеног одбијања да угаси цигарету и покушај полицајца да је на силу извуче из кола. У једном тренутку полицајац је у њу упериo омамљивач.

"Претиш ли ми да ћеш на силу да ме извучеш из кола?", упитала је Сандра Бленд, на шта јој је полицајац одговорио: "Запалићу те! Излази из кола! Одмах!"

Блендова је потом одведена у притвор и оптужена за напад на полицајца. Из притвора је изашла у мртвачком ковчегу.

Њена породица одбацује налаз медицинских вештака да је реч о самоубиству и тражи независну истрагу. Окружни тужилац тврди да ће се истрага водити као да је реч о убиству.

"Рекла ми је да јој је полицајац коленом притиснуо леђа и да мисли да јој је поломљено раме. Одређена јој је кауција од 515 долара и обећала сам јој да ћу је извући одатле", прича сестра Сандре Бленд, Шенти Нидам.

Полицајац који ју је ухапсио суспендован је због кршења процедуре приликом хапшења.

"Важно је да Америка зна да смо сви ми заједнички позвали и ФБИ и министарство правде да се укључе у истрагу", наводи сенатор из Тексаса Ројс Вест.

Испред затвора је одржан протест, а активисти тврде да је случај ове Афроамериканке последњи у низу примера расне пристрасности и прекомерне употребе полицијске силе.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 27. септембар 2024.
31° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи