Читај ми!

Републиканац хрватског порекла у трци за Белу кућу

Гувернер Охаја Џон Кејсик, пореклом Хрват, шеснаести је републикански кандидат у изборној трци за председника САД 2016. У трку се до сада укључило пет актуелних и бивших сенатора, по четири актуелна и бивша гувернера, као и два представника корпоративног света и пензионисани неурохирург.

Реч је о највећем броју републиканских кандидата последњих деценија, без јасног фаворита, оцењује Глас Америке, наводећи да тренутно највећу подршку, судећи по анкетама, имају милијардер Доналд Трамп, бивши гувернер Флориде Џеб Буш и гувернер Висконсина Скот Вокер, преноси Танјуг.

Своју кандидатуру Кејсик је објавио на Охајо стејт универзитету где је, пре више од четири деценије као бруцош политичких наука, написао писмо које му је омогућило 20-минутни пријем код тадашњег председника Ричарда Никсона.

"Тражим ваше молитве, подршку, напоре зато што сам одлучио да будем председнички кандидат", рекао је Кејсик у 43-минутном говору који је обиловао породичним анегдотама, историјским референцама и позивима на националну обнову.

Кејсик, ветеран у Конгресу као и дугододишњи гувернер, поручио је својим присталицама да је он једини републикански кандидат са искуством у три широке области политичког управљања - федерални буџет, национална безбедност и државна управа.

У председничкој трци учествовао је већ 2.000, а познат је по пркошењу својој партији јер је, за разлику од осталих кандидата републиканаца, подржао ширење програма здравствене заштите "Обамакер".

Такође је најавио да се неће фокусирати на критику главне ривалке из Демократске партије Хилари Клинтон или председника Барака Обаме.

Рођен је у Пенсилванији у породици мађарско-чешко-хрватских имиграната, наводи АП.

Број коментара 1

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 27. септембар 2024.
30° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи