Дачић: Минск синоним за мировни процес у Украјини

Ивица Дачић рекао је да је као председавајући ОЕБС-у веома задовољан улогом коју је Белорусија одиграла и коју и даље игра у мировном процесу када је реч о Украјини.

Разговоре са белоруским званичницима Ивица Дачић је оценио као веома добре, а односе две земље као пријатељске. Нагласио је да Србија жели да се добри односи наставе и у политичкој сфери, економији, као и у свим другим сферама, преноси Бета.

"Овде се састаје Трилатерална контакт група, састају се шефови радних група, представници Нормандијског формата, а овде су постигнути и многи договори и споразуми када је реч о кризи у Украјини. Минск је постао синоним за мировни процес око Украјине", рекао је Дачић.

После разговора са председником Белорусије Александром Лукашенком и министром иностраних послова Владимиром Макејем, Дачић је истакао да је дошао да пружи подршку Трилатералној контакт групи.

Додао је да жели да подстакне постизање договора, малих корака али на крају и крупних, који ће довести до прекида ратних дејстава и прелажења на политички процес.

Контакт група за Украјину постигла је данас договор о повлачењу тенкова и другог наоружања калибра мањег од 100 милиметара са линије ангажовања у Донбасу.

Дачић је напоменуо да је дошло до извесног напретка у раду подгрупа Контакт-групе за хуманитарна, политичка и економска питања.

Са друге стране, рекао је Дачић, није постигнут напредак када је реч о локалним изборима у Украјини који су, према његовим речима, заједно са примирјем кључни за нормализацију ситуације.

"Кључни догађај" који се очекује на јесен били би локални избори на истоку Украјине, рекао је он и додао да је за то потребан договор свих страна о њиховом одржавању - власти у Кијеву и представника Доњецке и Луганске републике на истоку Украјине.

Изборе би, по његовим речима, требало да прате посматрачи ОЕБС-а.

Говорећи о сопственом искуству учесника у разговорима о Косову, Дачић је рекао да се успех састоји у свакодневним малим корацима, а не у великим.

"Циљ је да оружје заћути и да се постигне напредак средствима дијалога. Лично сам учествовао у разговорима о Косову. Искуство ми говори да је неопходно употребити метод малих корака за постизање договора у Украјини", рекао је Дачић.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 27. септембар 2024.
31° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи