Читај ми!

Пјонгјанг не жели споразум сличан иранском

Власти Северна Кореје саопштиле су да их ни најмање не интересује да следе ирански пут дијалога, будући да су држава која поседује нуклеарно наоружање и да се стога ни на који начин не могу упоредити са Техераном.

Недељу дана након историјског споразума којим је отворен пут да Ирану буду укинуте санкције у замену за ограничавање његовог нуклеарног програма, Пјонгјанг је одбацио било какву могућност да би он исто могао да учини, преноси Танјуг.

Северна Кореја "није уопште заинтересована за дијалог на коме би се расправљало питање да се (држава) примора да једнострано замрзне или размонтира своје нуклеарно наоружање", изјавио је портпарол севернокорејског министарства спољних послова.

"Нелогично је упоређивати нуклеарни споразум Ирана са ситуацијом (Северне Кореје) која је изложена сталним провокативним војним непријатељским актима и највећом нуклеарном претњом САД", рекао је портпарол за агенцију КЦНА.

И Техеран и Пјонгјанг, савезници од Исламске револуције у Ирану 1979, изложени су оштрим економским санкцијама због својих контроверзних нуклеарних програма.

Споразум шест светских сила са Ираном неки су видели као нацрт за могуће преговоре са Северном Корејом, а заменик америчког државног секретара Венди Шерман је рекла да се нада да ће он натерати Пјонгјанг да "још једном размисли" о свом нуклеарном програму, пренео је АФП.

Портпарол севернокорејског министарства је, међутим, истакао да су две ситуације "прилично различите", с обзиром да је Северна Кореја држава која већ поседује нуклеаррно наоружање.

Северна Кореја је извела три успешне нуклеарне пробе - 2006, 2009, и 2013.

Разговори шест држава (Северне и Јужне Кореје, САД, Кине, Русије и Јапана) о нуклеарном програму Северне Кореје у прекиду су од 2009, када их је Пјонгјанг напустио.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 27. септембар 2024.
27° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи