Читај ми!

Јапан позвао Кину да обустави изградњу нафтних платформи

Токио је позвао Пекинг да заустави изградњу платформи за истраживање нафте у Источном кинеском мору, близу вода на које право полажу обе земље, јер је забринут да би бушилице могле да дођу до резерви које се налазе на јапанској територији.

У извештају се наводи да је Кина наставила истраживања у Источном кинеском мору, пре две године, преноси Танјуг.

Јапанска влада је тада наљутила Пекинг, јер је купила спорна острва. Пре тога, Кина је ограничила активности, у оквиру споразума са Јапаном да заједнички развијају подморске ресурсе у спорним подручјима.

"Ми смо потврдили да је Кина почела изградњу платформе и понављамо захтев за њену обуставу", навело је јапанско Министарство одбране.

Платформе су подигнуте на кинеској страни средишне линије ексклузивне економске зоне две земље.

Јапан је забринут да ће платформе користити гасна поља која се преклапају са средишном линијом и да би такође могле да се користе као радарске станице за праћење авиона и активности на мору, у близини спорних острва Сенкаку у Јапану и Дијау у Кини.

У извештају, на 500 страна, који је одобрила влада, дат је осврт и на спорове у Јужном кинеском мору, где Јапан и друге земље критикују кинеску изградњу вештачких острва, јер је сматрају за претњу регионалној безбедности. По први пут, у извештај су укључени и сателитски снимци тих острва.

Кина је брзо напредовала у изградњи на седам гребена Спартли острва, на којима гради инфраструктуру, укључјући писте и луке.

Број коментара 1

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 27. септембар 2024.
27° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи