Читај ми!

Билт пореди Путина и Милошевића

Бивши премијер и министар спољних послова Шведске Карл Билт упоредио је однос председника Русије према постављању мировних снага у Украјини са односом бившег председника Југославије Слободана Милошевића према постављању мировњака у источну Славонију, што он види као модел за решавање кризе у Украјини.

Билт је у свом тексту, који је пренео Данас у броју од уторка, навео да, ако је Русија озбиљна у вези с тражењем решења за конфликт у Украјини, треба да буде спремна да подржи распоредивање припадника међународне мировне мисије и снага, преноси Танјуг.

"Таквом једном мисијом могао би се започети процес рехабилитације региона, могао би се омогућити повратак оних који су расељени због насиља и могла би се олакшати поновна интеграција Донбаса у Украјину са одговарајућим мерама заштите и распоредом овлашћења", навео је Билт.

Према његовим речима, користан модел за такав приступ је надохват руке и подсетио на догађаје деведесетих у Југославији и Источну Славонију и мисију УНТАЕС.

"И прилично слично руском председнику Владимиру Путину, данас када је реч о украјинском питању, тадашњи председник Србије Слободан Милошевић тврдио је да се питање може решити само путем директних преговора српских сепаратиста и хрватске владе у Загребу. Реалност је, наравно, била да српски сепаратисти потпуно зависе од политичке, војне и економске подршке Милошевићеве Србије", навео је Билт.

Шведски дипломата подсећа да је Милошевић на крају пристао на распоређивање припадника мисије и снага УН, чији је задатак био да обезбеде демилитаризацију региона и његов повратак хрватском суверенитету, након спровођења заштитних мера за Србе који су тамо живели.

"То би могао да буде модел за подручја Донбаса под контролом сепаратиста, ако је тамошња политичка воља да се учини да такав аранжман функционише", рекао је Билт, али и поставио питање да ли је Кремљ озбиљан у вези с тим да призна суверенитет Украјине у Донбасу и нормализује односе са Западом.

"Тренутно озбиљно сумњам у то", навео је Билт и додао да би, уколико украјинска влада и Запад остану уједињени, Кремљ можда могао да схвати да његове енклаве у Донбасу представљају претњу углавном по саму Русију.

Билт истиче да би таква мисија могла да обезбеди примену одредби споразума Минск II, истакавши да слободни и поштени локални избори уз учешће свих расељених људи и избеглица никада неће бити могући без снажног међународног присуства.

"Ова идеја данас сигурно нема никакве шансе за успех. Исто је било и са УНТАЕС-ом на почетку разговора о источној Славонији. Милошевићев режим је тада звучао баш као Кремљ сада. Али, сутра је заиста нови дан и сигурно није превише рано да се почне са истраживањем опција, које не пружају гаранције само за управљање конфликтом, већ и за његово решавање", закључио је Билт.

Број коментара 25

Пошаљи коментар
Види још

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 27. септембар 2024.
27° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи