Читај ми!

Министри ЕУ без договора о хиљадама миграната

Министри држава чланица Европске уније нису постигли договор о начину на који ће бити расподељено укупно 40.000 сиријских и еритрејских миграната из Италије и Грчке, које су под превеликим притиском миграната, саопштили су званичници.

Министри су се сагласили да почну са премештањем више од 32.000 миграната по 28-чланој Европској унији, али се нису договорили шта ће са преосталих 8.000, од укупно 40.000 миграната колико треба расподелити према договору који су лидери ЕУ постигли на самиту у јуну, преноси АФП.

"Имамо решење за премештање (миграната) у овој години. Што се идуће године тиче, нисмо се још усагласили, и о томе ћемо разговарати у октобру или новембру", рекла је немачка државна секретарка Емили Хабер обративши се новинарима после састанка, преноси Танјуг.

Европска комисија је предложила расподелу 40.000 миграната после бродолома миграната без преседана у Медитерану у априлу, када је погинуло скоро 800 људи.

Лидери ЕУ су се потом сагласили са тим предлогом, али су се онда између њих јавиле љуте поделе у вези са начином његовог спровођења, пошто су најпре одбацили обавезне квоте, а потом су почела и међусобна трвења у вези са питањима како расподелити мигранте.

Министри иностраних послова земаља чланица ЕУ су данас из Брисела најавили да би у Будимпешти ускоро требало да се одржи самит посвећен кретању избеглица преко Западног Балкана.

У саопштењу објављеном после министарског састанка посвећеног проблему избеглица не прецизира се када ће конференција бити одржана, али дипломатски извори кажу да ће се то десити највероватније у септембру.

Статистике показују да избеглице из Африке, Азије и са Блиског истока све ређе покушавају да се домогну територије ЕУ прелазећи Медитеран и да је примат преузела "балканска рута", која преко Турске, Грчке, Македоније и Србије води до Мађарске и других чланица ЕУ.

Мађарска је најавила да ће дуж границе са Србијом подићи четири метра високу ограду како би спречила избеглице да илегално пређу границу и затраже политички азил.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 27. септембар 2024.
26° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи