Читај ми!

УН: Зелено светло за споразум са Ираном

Савет безбедности Уједињених нација одобрио је споразум којим се нуклеарни програм Ирана ограничава у замену за ублажавање санкција. Поновно увођење казнених мера биће могуће у наредних 10 година, уколико Техеран буде кршио споразум.

Петнаесточлано тело је једногласно усвојило резолуцију која је део споразума постигнутог у Бечу прошле недеље између Ирана и великих светских сила, наводи Ројтерс.

Уколико, међутим, СБ УН добије притужбу да Иран крши споразум, онда ће гласати у року од 30 дана о новој резолуцији којом би се продужио рок за укидање санкција, преноси Танјуг.

Уколико, пак, СБ УН не изгласа такву резолуцију, санкције ће Ирану бити аутоматски поново наметнуте.

При том, процедура спречава било коју од земаља са правом вета које су преговарале са Ираном, као што су Русија и Кина, да блокирају поновно увођење санкција Ирану.

У замену за укидање санкција САД, ЕУ и УН, Иран ће бити подвргнут дугорочним ограничењима нуклеарног програма за који Запад сумња да има за циљ израду атомске бомбе, али за који Техеран тврди да има мирнодопске сврхе.

Усвајање резолуције у СБ УН подразумева сложен низ координисаних корака на које је Иран пристао током скоро двогодишњих преговора са САД, Русијом, Кином, Британијом, Француском, Немачком и ЕУ.

Амерички председник Барак Обама поздравио је усвајање резолуције у Савету безбедности. Нада се да ће усвајање резолуције "послати јасну поруку да огроман број земаља" признаје да је дипломатија најснажнији приступ којим САД обезбеђује да се Иран не домогне нуклеарног оружја.

У тексту резолуције се наводи да ублажавања санкција Ирану неће бити све док Међународна агенција за атомску енергију (ИАЕА) не поднесе извештај Савету безбедности у којем се потврђује да је Иран предузео извесне мере везане за нуклеарни програм, а које су обухваћене споразумом.

Према споразуму, велике силе не морају да преузму никакву даљу акцију у року од 90 дана, а онда су обавезне да почну са припремама како би могле да укину санкције чим ИАЕА поднесе верификациони извештај.

ЕУ је данас одобрила нуклеарни споразум са Ираном, док је администрација америчког председника Барака Обаме упутила нуклеарни споразум Конгресу, који има 60 дана да га размотри.

Министри иностраних послова земаља чланица Европске уније поздравили су споразум и похвалили посредничку улогу Високе представнице за спољну политику и безбедност Федерике Могерини.

Резолуција коју је одобрио СБ УН дозвољава Ирану да се снабдева балистичком ракетном технологијом и тешким наоружањем као што су тенкови и јуршни хеликоптери, али су САД обећале да ће ставити вето на такве захтеве.

Чим санкције Ирану буду могле да буду укинуте, седам претходних резолуција УН престаће да важе, а мере садржане у резолуцији која је усвојена ступиће на снагу.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 27. септембар 2024.
29° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи