Читај ми!

Исламска држава обучава децу за џелате

Исламска држава обучава дечаке за џелате и бомбаше самоубице, сведоче тинејџери побегли из њихових кампова. Истовремено, због ефикасније индоктринације забрањује и приватно коришћење интернета у сиријском граду Рака.

Џихадисти Исламске државе вежбају децу како да одсецају главе, а у тренинг камповима су и деца отета са територија које су покорили.

Један 14-годишњи дечак, по националности Језид, који је успео да побегне из кампа са својим братом, сведочио је да приликом те обуке сваком детету дају лутку и мач, а затим построје свих 120 и нареде да одрубе главу лутки, наводи Танјуг.

Он је рекао да то није могао да уради ни први, ни други, ни трећи пут.

"Онда су ме научили како да држим мач и рекли ми како да ударим, замишљајући да је то глава неверника", рекао је у разговору за АП који се водио на северу Ирака, где је побегао из кампа за обуку.

Када су екстремисти Исламске државе окупирали Језиде у градовима и селима на северу Ирака, прошле године, прво су заклали старије мушкарце, а многе жене и девојке заробили и проследили ИД као сексуално робље.

За дечаке су имали другачији план – преваспитавање, натерали су их да пређу у ислам и одрекну се древне вере, а затим су покушали да од њих направе џихадистичке борце.

Циљ индоктринације су пре свега деца сунитских муслимана која живе по законима ИД, али узимањем јазидских дечака, желе да покажу и да млади изван тих заједница могу своју прошлост да замене исламским радикализмом.

Екстремисти на тај начин желе да створе нову генерацију милитаната, при томе користе младе и децу, користећи и новац, поклоне, застрашивање и испирање мозга.

Дечаци су петворени у џелате, а ИД је објавила снимак како дечак млађи од 13 година одсеца главу заробљенику. Дечаке користе и као бомбаше самоубице.

Без права на приватност и интернет

Истовремено, у сиријском граду Рака забрањен је приватни приступ интернету. Тако ИД присиљава становнике, па чак и властите борце, да користе интернет кафиће који могу да се контролишу, саопштавају активисти Групе за заштиту људских права.

Они су поставили онлајн слику летка који се дели по граду, са упозорењем да су интернет провајдери имали четири дана да ограниче приватне вај-фај везе, преноси АФП.

Тај корак је део покушаја Исламске државе да прикрије дешавања у граду Раки, рекли су посматрачи.

Он су додали да патроле упадају у интернет кафиће у потрази за људима који преносе вести.
ИД такође покушава да смањи комуникацију између својих несиријских бораца и њихових породица, у страху да ће ове покушати да их врате кући.

Рака, која се налази у долини Еуфрата, североисточно од Дамаска, представља главни град сиријске Исламске држве, која контролише велике делове Сирије и суседног Ирака, где влада челичном песницом.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 27. септембар 2024.
23° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи