Читај ми!

Tерористички напад у Турској, 30 мртвих

Најмање 30 особа је погинуло, а око 100 људи је повређено у експлозији у турском граду Суручу, који се налази у близини границе са Сиријом. Турски званичници сумњају да је реч о самоубилачком нападу Исламске државе. У центру Истанбула протести због напада, за који демонстранти тврде да је крива турска влада.

Министарство унутрашњих послова Турске саопштило је да се на турско-сиријској граници догодио терористички напад, јавља Ројтерс

Приватна турска новинска агенција ДХА пренела је да се експлозија догодила у тренутку када је једна политичка група давала изјаву новинарима о реконструкцији сиријског града Кобанеа.

У новинским извештајима се наводи да се у тренутку напада у културном центру у Суручу налазило око 300 припадника Савеза социјалистичке омладине који су се спремали да отпутују у Кобане да помогну у његовој обнови.

Двојица турских званичника рекла су Ројтерсу да прелиминарна истрага показује да је експлозија можда дело Исламске државе.

"Наши први докази показују да је то био самоубилачки напад Исламске државе", рекао је један од званичника који је желео да остане анониман.

Како наводи турски дневник Хуријет, постоје неке индиције да је за експлозију одговорна 18-годишња девојка која подржава џихадисте Исламске државе, али њен идентитет још није познат.

Изетин Кучук, гувернер провинције Шанлијурфа, у којој се налази град Суруч, каже да се такви наводи још проверавају. 

Медији преносе да је премијер Турске Ахмет Давутоглу на југ земље послао три министра како би пружили помоћ страдалима.

Давутоглу је додао да ће безбедносне снаге на граници са Сиријом бити појачане. 

Председник Турске Реџеп Тајип Ердоган оштро је осудио оне који су одговорни за напад у Суручу, јавља Ројтерс

"Растужила нас је вест о убиству грађана у терористичком нападу и о великом броју повређених. Осуђујем нападаче и проклињем их због тог зверског напада. Терор треба осудити одакле год да долази – он нема религију, расу, националност ни земљу", поручио је Ердоган током посете Никозији.

Eвропски комесар Јоханес Хан је на свом Твитер профилу изразио саучешће народу Суруча и Турској.

Истовремено, више стотина људи окупило се у близини централног истанбулског трга Таксима на протестима поводом данашњег самоубилачког напада.

Неки од окупљених су узвикивали слогане против турског председника Реџепа Тајипа Ердогана и владајуће Партије правде и развоја (АКП), попут "Убилачка Исламска држава, сарадници Ердоган и АКП".

Демонстрације су биле углавном мирне све док неки учесници нису почели да бацају стаклене боце на полицију, наводе сведоци.

Курдска мањина у Турској је бесна због, како истичу, неспремности званичне Анкаре да уради више како би зауставила џихадисте Исламске државе.

Курдска милитантна групација ПКК саопштила је како владу сматра одговорном за напад у Суручу, наводећи да је Анкара "подржавала и гајила" Исламску државу против Курда у Сирији.

Град Суруч је културни центар југоисточне Турске, а удаљен је око 10 километара од сиријског града Кобанеа, у коме се одвијају жестоки сукоби између Курда и припадника Исламске државе.

Број коментара 5

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 27. септембар 2024.
23° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи