Читај ми!

Kубанска застава у Вашингтону, Кери у Хавани 14. августа

Први пут од 1961. године, кубанска застава завијорила се испред улаза у амерички Стејт департмент и испред Амбасаде Кубе у Вашингтону, што представља историјски гест у окончању вишегодишњег непријатељства између Сједињених Америчких Држава и Кубе.

Кубанска застава са белим звездама у црвеном троуглу и плавим пругама заузела је своје место међу другим заставама из целог света испред зграде Стејт департмента у америчкој престоници Вашингтону, преноси Танјуг.

Кубанска застава завијорила се и испред новосаграђене кубанске амбасади у Вашингтону, на корак од Беле куће.

Амерички државни секретар Џон Кери изјавио је да САД желе да буду "добар сусед" Куби, упозоривши ипак да је пут према потпуним односима и даље "дугачак и сложен".

Кери је, на конференцији за новинаре са кубанским колегом Бруном Родригесом, одржаном тек неколико сати пошто су дипломатски односи између САД и Кубе поново успостављени, рекао да Вашингтон "поздравља овај нови почетак у односима са кубанским народом и владом, пренела је агенција АФП.

Након што је то изговорио на шпанском, Кери је поново прешао на енглески и додао да "овај значајни корак напред ипак не значи и крај многих размимоилажења која и даље раздвајају две владе".

"Напредак, међутим, одражава стварност да је 'хладни рат' давно окончан и да интересима обе земље боље служи сарадња од отуђења", истакао је Кери на конференцији за штампу у Стејт департменту.

Кубански шеф дипломатије Бруно Родригес, који је присуствовао церемонији подизања заставе, рекао је да ће историјско обнављање америчко-кубанских односа имати смисла само ако САД укину свеобухватни трговински ембарго и врате Куби америчку поморску базу у Гвантанаму на истоку земље.

"Историјски догађаји којима смо данас сведоци имаће смисла само уз уклањање економске, комерцијалне и финансијске блокаде која узрокује толико много штете и одрицања нашем народу, као и уз враћање окупиране територије у Гвантанаму и поштовање суверенитета Кубе", рекао је Родригес у новој амбасади Кубе у Вашингтону, преноси Ројтерс.

Кери је одговорио да администрација председника Барака Обаме жели да укине економски ембарго уведен Куби 1962. године и изразио наду да ће до тога доћи брзо. Додао је да САД тренутно не планира да мења постојећи уговор о коришћењу залива Гвантанамо, где се налази и амерички војни затвор. 

Си-Ен-Ен пише да ће амерички државни секретар Џон Кери отићи у званичну посету Куби 14. августа, како би подигао америчку заставу на Амбасади САД у Хавани. 

Куба и САД су званично обновиле дипломатске односе после више од пет деценија, када је одмах након поноћи, између недеље и понедељка, ступио на снагу споразум којом су дипломатске мисије прерасле у потпуне амбасаде.

Дипломатске везе се успостављају данашњим поновним отварањем амбасада у главним градовима две земље, што је значајан потез према закопавању вишедеценијског непријатељства, преносе агенције.

У спољној политици америчког председника Барака Обаме, до историјског преокрета је дошло вратоломном брзином, само неколико месеци пошто су се две стране договориле да закопају ратну секиру и да заједнички равноправно функционишу.

Помак је дошао након што је Вашингтон признао да његова политика којом покушава да утиче на промене у комунистичкој Куби, путем изолације и трговинских ограничења, није успела и да је директна сарадња са Хаваном бољи начин кретања према демократији и напретку.

Зближавање две земље је почело 17. децембра, када су се Обама и Раул Кастро сложили да крену путем потпуне нормализације односа.

Обнављање дипломатских доноса дошло је само седам месеци касније, после низа преговора.

Када је Фидел Кастро са својим побуњеницима преузео власт 1959. године, диктатор Фухенсио Батиста је побегао са Кубе, а САД су признале нову владу.

Односи су почели да се кваре, пошто су Американци критиковали кратка суђења и погубљења Батистиних присталица.

Куба је 1960. године национализовала рафинерију нафте у власништву САД, пошто је одбила да прерађује совјетску нафту. Ускоро је извршена експропријација и свих других америчких фирми.

САД су у октобру 1960. године прогласиле ембарго на највећи део извоза на Кубу, а прекидање дипломатских доноса почело је у јануару 1961. године. Три месеца касније, Кастро је прогласио Кубу за социјалистичку земљу, само дан пре него што је извршена инвазија у Залив свиња, којом су САД покушале да сруше Кастра.

У међувремену амерички агенти су више пута покушавали да убију кубанског лидера.

Број коментара 1

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

субота, 28. септембар 2024.
22° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи