Читај ми!

Споразум са Ираном пред Конгресом САД

Амерички Стејт департмент саопштио је да је члановима Конгреса послао на разматрање споразум о нуклеарном програму који је прошле седмице Иран постигао са шест светских сила.

Стејт департмент је конгресменима послао споразум, укључујући и анексе и сва остала повезана документа, преноси Ројтерс, наводи Танјуг.

Стејт департмент је у саопштењу прецизирао да рок од 60 дана за разматрање почиње сутра.

Израелски премијер Бењамин Нетанијаху апеловао је на посланике Конгреса да се заложе за бољи документ.

Нетанијаху је, у изјави за ТВ мрежу Еј-Би-Си, нагласио да не постоји начин за компензацију Израелу уколико се тај документ усвоји и да се супротставе усвајању.

Нетанијаху верује да споразум између Ирана и шест светских сила не спречава ту земљу да постане сила наоружана атомском бомбом, већ да напротив отвара пут ка томе.

Барак Обама је најавио да ће искористити право вета ако Конгрес одбаци споразум.

Да би се вето одбацио потребна је двотрећинска већина у оба дома Конгреса, тако да Обамина администрација ради на томе да довољан број демократа надвлада противљање републиканаца.

Државни секретар САД Џон Кери и секретар за енергију Ернест Мониз су у порукама медијима данас бранили споразум о коме су преговарали у нади за мир и договор о начину провере која би осигурала да Иран не развије атомску бомбу.

Кери је изјавио за Си-Ен-Ен да ако САД одустану од споразума неће бити инспекција иранских нуклеарних постројења и неће бити могућности за САД да преговорају.

"Стварни страх тог региона би требало да буде да немате споразум", рекао је он.

Споразум Ирана и светских сила предвиђа укидање санкција које су значајно ослабиле иранску привреду, у замену за ограничавање нуклеарног програма те земље, што ће уклонити могућност производње нуклеарног оружја.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

субота, 28. септембар 2024.
22° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи