Читај ми!

Оланд позива на формирање владе еврозоне

Француски председник Франсоа Оланд позвао је на формирање владе еврозоне, а грађане да обнове своју веру у европски пројекат, ослабљен кризом у Грчкој.

Оживљавајући идеју коју је први изнео бивши шеф Европске комисије Жак Делор, Оланд је предложио "владу еврозоне са специфичним буџетом, као и парламентом како би се обезбедила њена демократска контрола".

Француски председник је рекао да је 19 држава чланица еврозоне изабрало да се прикључи монетарној унији, јер је то у њиховом интересу и да ниједна није "преузела одговорност да из ње изађе", наводи Ројтерс, преноси Танјуг.

"Овај избор позива на јачање организације, унапређену заштиту држава које ће о њој одлучити", истакао је Оланд.

Чланице еврозоне су тренутно окупљене у неформалном телу, Еврогрупи, коју чине њихови министри финансија, а којом председава холандски министар финансија Јерен Дајслблом.

"Оно што нам прети није превише Европе већ њена недовољност", написао је Оланд у ауторском тексту за Журнал ди диманш.

Оланд је истакао да је Европа допустила да њене институције ослабе и признао да се 28 држава чланица Европске уније "бори да пронађе заједничку основу да крене напред".

"Парламенти остају превише удаљени од дискусија. А људи окрећу леђа пошто су превише пута заобилажени", навео је Оланд.

Према његовим речима, популистички покрети су искористили разочарење Европљана у европске институције и конфронтирају се са Европом "јер се плаше света, јер желе повратак подела, зидова и ограда".

Број коментара 1

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

субота, 28. септембар 2024.
22° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи