Читај ми!

Строс-Кан: Програм наметнут Грчкој погубан и застрашујућ

Бивши директор ММФ-а Доминик Строс-Кан је у "писму немачким пријатељима" упозорио да је погубан и застрашујућ програм опоравка који je Европска унија, а пре свега Немачка, наметнула Грчкој. То отвара могућност за руски притисак и вазалски однос према САД, додаје финансијски експерт.

Доминик Строс-Кан напомиње да програм "стезања каиша" наметнут Грчкој, не може остати без геополитичких последица, јавља Бета.

Бивши директор ММФ-а жали због "аматеризма грчке владе" Алексиса Ципраса и указује на то да се у Европи "само гледа на север, а запоставља југ - колевка наше културе".

Без заједничке визије европског монетарног простора, опомиње финансијски експерт, Европа ће и геополитички оставити "меки трбух" без одбране.

Према његовим речима, савез неколико европских земаља, чак и ако их предводи најмоћнија међу њима, неће бити у стању да се одупре руском притиску и постаће вазал нашег америчког савезника и пријатеља.

Да би била узор, примећује Строс-Кан, Европа мора гледати далеко, одбацити ситничава лукавства, преузети своју улогу у мондијализацији, укратко: и даље обликовати историју.

Строс-Кан се претходно и сам "посуо пепелом", рекавши да као бивши челник ММФ-а лично сноси одговорност за драконску политику "стезања каиша" коју је Грчкој у претходних пет и по година ММФ наметнуо заједно с ЕУ, а која је изазвала тешко урушавање грчке привреде, осиромашење становништва и пораст грчког дуга са 120 на 175 одсто БДП-а.

Строс-Кан нарочито подвлачи концепт немачког савременог филозофа Јиргена Хабермаса о "грађанској солидарности" и критикује методе које су на Грчку применили "наши немачки пријатељи".

Како каже, "деловање еврозоне у којој бисте ви, моји немачки пријатељи, уз пратњу неколико балтичких и нордијских земаља, наметали своју вољу, било би неприхватљиво за све остале".

"Немојте ми рећи да ви једино наметањем правила здравог управљања разумете да се спасава Европа", поручује бивши челник ММФ.

Ипак, како закључује, иако су се водећи државници Француске и Немачке, Франсоа Оланд и Ангела Меркел, одупрли притисцима да се Грчка избаци из еврозоне, услови програма наметнутог Атини су "једноставно застрашујући за онога ко још верује у будућност Европе".

Строс-Кан осуђује "диктат" поверилаца Грчке и каже да ту "види такође идеолошку победу над једном владом крајње левице, по цену комадања Европске уније... и понижавања грчког народа да је неспособан да се реформише".

Финансијски експерт поручује Немцима, Балтима и Нордијцима да им никада неће бити довољан узмак на север да се спасете... "Вама, као и свим Европљанима, потребна је Европа као Целина да преживите, јер подељени смо сви превише мали".

Да је грчка криза уздрмала темеље Европе и подстакла далекосежнија, па и геополитичка размишљања о њеној будућности, сведочи и озбиљна расправа у Швајцарској.

Наиме, један угледни посланик усковитлао је прашину предлогом да влада у Берну искористи продају грчких националних добара и купи неко њено веће острво, тако да Швајцарска добије 27. кантон и "излаз на море", а да тамо такође смести азиланте и избеглице.

Број коментара 2

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

субота, 28. септембар 2024.
22° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи