Читај ми!

Викиликс: Меркелова збуњена због Грчке

Прислушкивани телефонски разговор немачке канцеларке Ангеле Меркел и њеног личног асистента, који је објављен на Викиликсу, а чија тема је била грчка криза, указује на њен скептицизам и сумњу у начин решавања те кризе.

Меркелова, наиме, није била сигурна шта би могло да спасе Грчку, да ли резање дугова или нови пакети финансијске помоћи, види се из транскрипта њеног прислушкиваног разговора из октобра 2011. године, преноси Танјуг.

Немачка канцеларка је страховала да Грчка, чак и ако јој део дуга буде опроштен, неће моћи да реши своје проблеме.

Америчке тајне службе су годинама прислушкивале немачку канцеларку, а Викиликс је сада објавио тајне документе и шта су агенти снимили.

Меркелова такође није била сигурна ни да би Грчкој могао помоћи долазак тима финансијских експерата.

Другачије мишљење од ње имао је, међутим, немачки министар финансија Волфганг Шојбле, који је подржавао идеју да се Грцима смањи део дуга.

Викиликс је у среду такође објавио да Америчка служба за националну безбедност (НСА) није прислушкивала само Меркелову, већ и још неколико немачких министара, пренео је АФП.

У најновијем извештају сајта Викиликс, који преноси агенција Бета, пише да се нова листа са 69 бројева телефона и факсова, која је делимично прошла редактуру – односи, поред осталих, на високе званичнике у немачким министарствима економије и финансија.

Викиликс је објавио и два документа за које тврди да су сажеци пресретнутних разговора – један са Меркеловом и други са њеним високорангираним колегом – на тему дужничке кризе у Грчкој.

Други разговор је, тврди Викиликс, пресрела британска обавештајна служба па га је проследила у НСА.

За сада није могуће потврдити аутентичност докумената.

Међутим, немачки лист Зидојче цајтунг, који тврди да је добио приступ документима, известио је на свом сајту да се чини да листа потиче из периода 2010–2012, и да су бар неки бројеви са листе још у употреби.

Викиликс није навео одакле је прибавио документа, али сајт има историју објављивања поверљивих америчких докумената. Једна од сарадница сајта, Сара Харисон, блиска је сарадница Едварда Сноудена, бившег запосленог у НСА који је објављивањем тајних докумената разоткрио бројне америчке програме тајног надгледања.

Немачка влада за сада нема коментара на најновије објаве Викиликса.

Број коментара 5

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 27. септембар 2024.
23° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи