Киша донела привремено олакшање Индији

Спорадична киша донела је преко потребно, али само привремено, олакшање у делове Индије који су погођени дуготрајним таласом врућине од које је до сада умрло више од 2.200 људи.

Муње и громови погодили су делове јужних индијских држава Андра Прадеш и Телангана, које су поднеле највећи терет најгорег таласа врућине за више од две деценије, као и главни град Индије Њу Делхи, наводи Танјуг.

 

Међутим, број жртава расте, а метеоролози упозоравају да ће темепературе у деловима јужне, западне и северне Индије наредних дана бити око 45 степени Целзијуса.

"У држави Андра умрло је 1.636 људи", изјавио је за АФП Тулси Рани, главни званичник задужен за руковођење у овој кризи.

Још 541 особа умрла је од врућине у суседној Телангани, рекао је један званичник.

Болнице с тешком муком покушавају да збрину велики број пацијената који су доживели тежак топлотни удар.

У Индији сваке године у јеку лета умире по неколико стотина углавном сиромашних људи, али ове године је број жртава већ достигао рекордни број од 1995. године када је, према званичним индијским подацима, од последица врућине страдало 1.677 људи.

Стручњаци упозоравају да ће рекордно високе температуре ове године трајати дуже него обично.

Индијски премијер Нарендра Моди је данас у месечном обраћању на радију апеловао на све Индијце да воде рачуна о себи док Индија чека монсунске кише, наводи АФП.

У источној држави Ориси до сада је забележен 21 смртни случај узрокован врућином, а најмање још девет људи умрло је у таласу врућине у другим деловима земље.

Краткотрајна киша је данас донела мали предах у делхијском региону, али је температура после подне поново достигла 43 степена Целзијуса.

Индија проглашава талас врућине када максимална температура достигне 45 степени или пет степени више од просека за ту област претходне године.

Монсун, који је требало да стигне у јужну државу Керала 30. маја, успорио је у Бенгалском заливу, тврде метеоролози. Сада би требало да стигне у понедељак, после чега ће се наредних седмица проширити на сушне равнице.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 27. септембар 2024.
20° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи