Читај ми!

Варшава слави Дан победе 8. маја, Москва се буни

Доњи дом пољског парламента Сејм померио је обележавање Дана победе у Другом светском рату са 9. маја на 8. мај, када га славе све силе победнице над Хитлеровом Немачком изузев Русије.

За померање датума Националног дана победе као државног празника гласало је 396 посланика, петоро је било против, а 14 уздржано, преноси Бета.

Одлуци је претходила бурна дискусија о томе да ли треба нагласити да је то генерално Дан победе или конкретно победе над нацистичком Немачком.

"Не можемо да тај дан назовемо Национални дан победе, већ само Дан победе, а у закону морамо да нагласимо да смо га прогласили у знак победе на Немцима. Национални дан победе значи победу народа, а крај Другог светског рата сигурно није била коначна победа нашег народа. Маја 1945. године окончано је злочиначко ропство под Немцима, али пољски народ је упао у ропство под стаљинистичким деспотизмом", рекао је посланик опозиционе конзервативне странке Право и правда Тадеуш Ђуба.

Изједначавању фашизма и стаљинизма успротивио се Стефан Њешоловски из владајуће Грађанске платформе.

"То јесте Дан победе над Хитлеровом Немачком. Тврдња да није била би фалсификовање историје, зато што је фашистичка окупација била ноћна мора с којом не могу да се пореде стаљинистичка времена. То нису две симетричне окупације", рекао је Њешоловски.

Иницијатор промене Дана победе били су владајући пољски либерали премијерке Еве Копач уз образложење да нема разлога да Пољска прихвата совјетско тумачење историје краја рата.

Запад и Русија славе Дан победе и крај Другог светског рата у два различита дана због временске разлике у моменту када је Немачка пред поноћ потписала безусловну капитулацију и по московском времену већ је био 9. мај.

Одлуку Пољске да пребаци празник на 8. мај, иако су то знатно раније учинили неки бивши совјетски сателити после пада гвоздене завесе, Русија је критиковала као кратко историјско памћење и озбиљни покушај ревизије историје.

"Жаљење изазива чињеница да се све то дешава уочи нашег великог заједничког празника у циљу озбиљне ревизије историјских достигнућа наших народа у Великом отаџбинском рату", истакао је поводом расправе у Сејму портпарол руског Министарства спољних послова Александар Лукашевич, пренели су пољски медији.

Лукашевич је додао да је његов отац, борац у Другом светском рату, лично посматрао тесну сарадњу с пољском армијом и како су се Пољаци раме уз раме с Црвеном армијом борили до победе над фашистима.

"Некада остајемо без речи колико је неким народима памћење кратко", рекао је портпарол руског министарства.

Број коментара 4

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 27. септембар 2024.
20° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи