Читај ми!

Немачка, покушај одласка у џихад кривично дело

Немачки Бундестаг донео је пакет антитерористичких закона, према којима је и сам покушај одласка џихадиста у кризне, ратне регионе, кривично дело.

Свакога ко хоће да иде у неки од терористичких кампова Немачка новодонетим законима може да казни, преносе медији, указујући да су немачки експерти већ дуже критиковали што је одлазак исламиста из Немачке у кампове за терористичку обуку превише једноставан, преноси Танјуг.

Опозициone партије Зелени и Левица, међутим, критикују ново законско решење као претерано и доводе га у питање и у погледу уставности.

"Овај закон нам није потребан", каже члан партије Зелени Ханс-Кристијан Штребеле указујући на то да Немачка већ има на располагању довољно могућности за забрану путовања у ратна подручја.

Статистика у Немачкој показује да број екстремних исламиста расте.

Председник Савезне Службе за заштиту устава Ханс-Георг Масен упозорио је у актуелном извештају службе да је број салафиста у Немачкој повећан на 7.300, са тенденцијом даљег раста, и да салафисти и у Немачкој желе да створе Исламску државу.

"Исламска сцена у Немачкој расте без заустављања. Тиме је плодно тло за џихад све веће. Салафисти желе и у Немачкој да створе Исламску државу", рекао је Масен.

Према подацима те службе, 680 исламиста отишло је у правцу Сирије и Ирака, трећина њих се вратила у Немачку, а 85 је тамо погинуло.

Сваки осми џихадиста је, према подацима те службе, конвертит, односно, прешао у ислам, а три четвртине су мушкарци и 90 одсто њих има немачки пасош, преносе медији.

До сада, у Немачкој су кривично биле гоњене само оне особе којима се могло доказати да су у неком од кампова боравиле са намером да после изводе терористичка дела.

Број коментара 2

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 27. септембар 2024.
20° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи