Читај ми!

Акција против Ал Каиде у Италији, наводи о нападу на Ватикан

У рацијама широм земље, италијанска полиција ухапсила 11 осумњичених да имају везе са Ал Каидом, док трага за девет особа. Могуће да су осумњичени за тероризам, који су под истрагом, планирали напад на Ватикан, каже врховни тужилац Италије.

Врховни тужилац Италије Мауро Мура је, на конференцији за новинаре, рекао да су осумњичени под истрагом због планирања напада у Пакистану и Авганистану, али да је Ватикан такође био њихова могућа мета, преноси Танјуг.

Према његовим речима, екстремисти су осумњичени за бомбашки напад на пијацу у Пакистану, где је убијено више од 100 људи, али су такође планирали напад на Ватикан 2010. године, који никад није извршен.

Мура је навео да постоје индиције да су терористи планирали бомбашки напад на Ватикан, а да је бомбаш самоубица, већ био стигао у Рим.

У рацијама широм земље, италијанска полиција тражила је 20 особа осумњичених да имају везе са Ал Каидом, пише Бета.

Сумња се да је данас циљ ове мреже да изазове побуну против пакистанске владе, навео је АП.

Полиција је навела да је у оквиру операције, која је усредсређена на Сардинију али обухвата седам италијанских покрајина издато 20 налога за хапшење. Ухапшено је укупно девет особа у неколико градова, док их је 11 у бекству, преноси Коријере дела Сера.

Полицијским прислушкивањем утврђено је да су двојица била део групе која је штитила лидера Ал Каиде Осаму Бин Ладена, кога су 2011. године убили амерички специјалци у Пакистану.

Сви осумњичени су Пакистанци или Авганистанци преноси Ројтерс позивајући се на изјаву функционера антитерористичке полиције Марија Карту.

Неки од њих су ухапшени у Италији а други су, како се верује, напустили земљу, рекао је Карта.

Италијанска агенција Анса у међувремену наводи да је један имам који је деловао између Бреше и Бергама био експонент фундаменталистичке организације задужен за прикупљање средстава за терористичке нападе у Пакистану.

Он је подстицао грађане пакистанског и авганистанског порекла на донације а новац је потом слат у Пакистан. Једном приликом откривен је покушај да се више од 55 хиљада евра пребаци у Исламабад летом са римског аеродрома Фјумичино.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 27. септембар 2024.
20° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи