Ерупција вулкана у Костарики

Ерупција вулкана Туриалба у Костарики подигла је стубове пепела, због којих је морао да буде затворен аеродром у главном граду Сан Хозеу.

Вулкан Туриалбе на истоку Костарике експлодирао је после ерупције вулкана Калбуко у Чилеу, два пута у року од седам сати, пошто је вулкан био успаван више од 20 година, преноси Танјуг.

Представници аеродомра у Сан Хозеу саопштили су да су власти процениле ситуацију на аеродому који је удаљен од вуклана 80 километара, додајући да вероватно неће бити поново отворен до краја дана.

Слетне писте су покривене пепелом и 14 летова из САД и Централне Америке је отказано.

Вулкан, који је висок 3.340 метара имао је ерупцију почетком марта, када је аеродром био затворен скоро два дана.

Туриалба је била неактивна 130 година, све док 90-их година није поново оживела. Крајем октобра прошле године, имала је снажну ерупцију, са избацивањем магме и пепела и од тада траје тутњава.

Чилеански вулкан Калбуко имао је ерупцију пре три дана, после 42 године мировања, а због облака дима који су се ширили на остатак Чилеа и Аргентину, што је довело до отказивања летова са аеродрома у обе земље.

Вулкан Калбуко, чија је последња већа ерупција забележена 1961. године, избацио је у атмосферу огроман облак дима и прашине висок чак 15 километара, пренео је Ројтерс.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 27. септембар 2024.
23° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи