Читај ми!

ЕУ: Ванредан самит о азилантима у четвртак

Председник Савета Европске уније Доналд Туск позвао је шефове држава и влада земаља чланица да се у четвртак окупе у Бриселу на ванредном заседању посвећеном све учесталијим случајева масовног дављења избеглица из Африке и Азије у медитеранским водама.

"Циљ је да утврдимо шта ми као земље чланице и европске институције можемо да урадимо да олакшамо ситуацију", рекао је Туск у писаној изјави за медије, преноси Танјуг.

Туск је рекао да на самиту неће бити речи о краткорочним мерама за елиминацију узрока таласа миграната из ратом погођеним подручјима ка Европи "зато што нема таквих решења".

Оно што очекујем су конкретни предлози Европске службе за спољне послове (ЕЕАС) како да се помогне, а од земаља чланица очекујем подршку", навео је Туск.

Председник Савета ЕУ је навео да су три приоритетна питања окојима ће се у четвртак расправљати разбијање организованих криминалних група које се баве шверцом људима, спасавање азиланата из мора и помоћ земљама чланицама да збрину преживеле азиланте.

Самит је сазван након што се висе стотина људи прошлог викенда удавило кад се брод препун избеглица преврнуо у близини либијске обале.

Акциони план за решавање кризе

У међувремену, на хитном састанку министара спољних и унутрашњих послова ЕУ у Луксембургу договорен је акциони план од 10 тачака у покушају да нађе одговор на прилив илегалних миганата и предупреде нове трагедије.

План, који је предложила Европска комисија, предвиђа повећање финансијских средстава и броја бродова и опреме који су на располагању у оквиру операције ЕУ за заштиту граница "Тритон" и "Посејдон", преноси Ројтерс.

"Тритон" је прошле године заменио много опсежнију италијанску операцију "Маре Нострум" која је имала за циљ спасавање избеглица из мора зато што су неке чланице ЕУ одбиле да је даље финансирају.

ЕУ ће, како се наводи у акционом плану, учинити систематски напор да ухвати и уништи бродове које користе трговци људима користећи операцију "Атланта" код обала Сомалије као модел. То ће бити комбинована цивилно-војна операција, преноси Ројтерс.

Полицијске и службе ЕУ за пограничну контролу, азил и тужилаштва ће се редовно састајати и радити заједно како би прикупили информације о томе како шверцери делују, ушли у траг њиховим финансијским средствима и помогли да се ти случајеви истраже, наводи британска агенција.

Служба ЕУ за помоћ у процесуирању захтева за азил ће послати тимове у Италију и Грчку како би заједнички обрађивали захтеве.

Акциони план предвиђа и да ће владе ЕУ узимати отиске свим мигрантима а ЕУ ће размотрити механизме за хитну релокацију миграната.

Европска комисија ће, како се наводи у документу, покренути пилот пројекат за расељавање избеглица широм ЕУ.

ЕУ ће такође успоставити нови програм за брзо враћање "нерегуларних миграната" у координацији са евроспком агенцијом Фронтекс.

Број коментара 1

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 27. септембар 2024.
21° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи