Читај ми!

Узалудна потрага за преживелим мигрантима

У наставку акције спасавања није пронађено још преживелих миграната са брода који је потонуо протеклог викенда код обале Либије, саопштила је италијанска обалска стража. Пронађена тела 24 мигранта допремљена на Малту. Састанак министара унутрашњих и спољних послова ЕУ због миграната по подне у Бриселу.

Према наводима преживелих, на броду је било најмање 700 људи, преноси Танјуг.

Обалска стража навела је да је потврђено да су нађена 24 мртва и 28 преживелих после најновије несреће миграната у Средоземљу.

Портпаролка Комесаријата УН за избеглице у Италији Карлота Сами рекла је за телевизију РАИ да се потрага наставља, али да није пронађен ниједан нови преживели.

Према сведочењу преживелих, која је сакупио УНХЦР, око 700 људи налазило се на броду који се преврнуо у ноћи између суботе и недеље, 130 километара од либијске обале.

Један од преживелих путника испричао је истражитељима да је брод превозио око 950 људи, међу којима педесетак деце и 200 жена.

Карлота Сами рекла је да ће се сакупити искази свих преживелих у покушају да се утврди колико људи је било на броду и додала да изјава о 950 људи на броду дугачком 20 метара изгледа претерано.

"Оно што је сигурно јесте да су жртве у стотинама и да многи никада неће бити нађени", рекла је Самијева.

Министри ЕУ о мигрантима

Висока представница Европске уније за спољну политику и безбедност Федерика Могерини изјавила је, уочи министарског састанка у Луксембургу, да ЕУ има моралну дужност да спречи нове трагедије на Медитерану.

"Не можемо само да понављамо 'никад више', а да потом ништа не предузимамо", рекла је Могеринијева новинарима пре састанка шефова дипломатија земаља чланица, на чији је дневни ред на њену иницијативу увршћена расправа о таласу миграната који преко Медитерана покушавају да се домогну Европе.

Могеринијева истиче да нема чаробног решења за проблем миграција људи који долазе из ратом погођених подручја у Африци и Азији.

Федерика Могерини најавила је да је током ово недеље могућ и ванредни самит ЕУ о овом питању и да су о томе у току консултације са председником Савета ЕУ Доналдом Туском.

Министрима иностраних послова држава чланица Европске уније придружиће се колеге министри унутрашњих послова како би разговарали о најновијој трагедији миграната у Средоземном мору, најавио је званичник у Бриселу.

Министри ће се састати у 15 часова у Луксембургу, а састанку ће присуствовати и комесар ЕУ за унутрашње послове Димитрис Аврамопулос у покушају да се пронађе решење за растући талас људских жртава у водама Средоземног мора у покушају Северноафриканаца да се домогну европског тла, пренела је агенција АФП.

Летонија, земља која председава Европској унији, позвала је Европску комисију да хитно предложи нове мере за унапређење рада агенције "Фронтекс", како би могла адекватније да одговори на несреће попут бродолома у Средоземном мору.

Летонски министар унутрашњих послова Рихардс Козловскис изјавио је да је његова земља посвећена томе да, док је на челу ЕУ, омогући брзо усвајање краткотрајних хитних мера, убрзо после њиховог предлагања", пренела је агенција АП.

"Фронтекс" је Европска агенција за управљање оперативном сарадњом на спољним границама држава чланица ЕУ и задужена је за координацију активности националних граничних служби у контроли спољне границе ЕУ са државама које нису чланице Уније.

У претходне две несреће бродова с мигрантима прошле недеље, нестало је 450 људи.

Од средине прошле недеље спасено је око 11.000 мигранта, а актуелни трендови указују да ће, прошлогодишњих 170.000 спасених од стране италијанске морнарице, у 2015. години вероватно бити прекорачен.

Европска унија је прошле године, на захтев неколико земаља чланица, прекинула финансирање италијанске операције "Маре нострум" за спасавање избеглица из мора и заменила је много скромнијим програмом "Тритон", чији је главни циљ чување европских граница, а не спасавање утопљеника.

То је довело до готово десетоструког повећања случајева дављења избеглица у водама Медитерана, а трагедија избегличког брода код Либије покренула је расправу о сврсисходности такве одлуке.

 

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 27. септембар 2024.
21° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи