Миграциона криза – може ли ЕУ да учи од Аустралије?

Док се Европа хвата у коштац са навалом миграната преко Медитерана, уз обале Аустралије већ скоро 18 месеци није пристао ниједан број са тражиоцима азила и у њеним водама се ниједан мигрант није утопио. Решење које примењује та земља је - враћање бродова са мигрантима.

Посматрачи, међутим, упозоравају да ова прилично спорна политика коју спроводи Аустралија не може бити модел за Европску унију, пошто је, како указују, неморална и вероватно незаконита како са европског, тако и са међународног правног становишта, преноси АФП.

Притисак на ЕУ да се позабави растућом кризом ескалирао је након што се више од 700 људи утопило протеклог викенда када се препун брод отиснуо са либијске обале.

Аустралијски министар за имиграцију Питер Датон изјавио је да не би могао да препоручи Европи шта да ради, преноси Танјуг.

"То је питање за владе европских земаља, није на нама да делимо савете", рекао је Датон, али је додао да је Аустралија закључила да је враћање бродова са мигрантима безбедно и да то функционише.

Убрзо након доласка на власт у септембру 2013, аустралијска конзервативна влада је покренула Операцију суверених граница на челу са војском како би зауставила прилив бродова са мигрантима који су под претходном лабуристичком администрацијом пристизали готово свакодневно.

Према новој политици, морнарица пресреће бродове са тражиоцима азила и враћа их тамо одакле су дошли, углавном у Индонезију, или их шаље у обалске центре за обраду у Папуа Новој Гвинеји и Науру у Пацифику.

Чак и ако докажу да су избеглице, мигрантима је забрањено досељавање у Аустралију и као опцију имају или да се врате кући, или да живе у Папуа Новој Гвинеји, Науруу или чак у осиромашеној Камбоџи, у складу са билатералним споразумима.

Датон је рекао да у протеклих 17 месеци није забележена ниједна смрт миграната на мору на путу ка Аустралији, након што је око 1.200 људи на тај начин настрадало за време претходне владе.

Борци за права избеглица и људских права кажу, међутим, да је садашњом политиком Аустралија само пребацила одговорност на друге земље.

"Влада је заузела победнички став, али реалност је да то што бродови не пристижу не значи да је њихов прилив стао", објашњава Џејн Мекадам, експерт за међународно избегличко право на Универзитету у Новом Јужном Велсу.

То, према њеним речима, само значи да је проблем пребачен на друге земље, а бродови ће наставити да пристижу све док се не реше кључни узроци њиховог расељавања.

"Аустралија није део ниједног регионалног система људских права и нешто од овога што она примењује било би проглашено незаконитим према Европској конвенцији о људских правима", упозорава она.

Уједињене нације оштро критикује аустралијску политику према мигрантима и наводе да је Канбера прекршила обавезе које је преузела као потписница Конвенције о избеглицама 1951. године, а према којима мора људима да обезбедили приступ азилу.

И директорка организације "Хјуман рајтс воч" Илејн Пирсон каже да би било погубно када би ЕУ усвојила сличан став и почела да враћа бродове.

Миграциони талас који запљускује Европу, углавном преко Италије, у вези је са погрошавајућом безбедносном ситуацијом у Либији, а ЕУ тражи начине да одговори на овај проблем.

Број коментара 2

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 27. септембар 2024.
23° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи